Hrvatski inovatori osvojili 12 odličja u Kuala Lumpuru

Hrvatski inovatori osvojili 12 odličja u Kuala Lumpuru

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su na velikoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija, MTE 2017 u Kuala Lumpuru u Maleziji novi veliki uspjeh osvojivši ukupno 12 odličja – Best Award, glavnu nagradu, tri zlata, dva srebra, dvije bronce i tri posebne nagrade.
Organizatori su hrvatski izložbeni prostor ocijenili najboljim na izložbi i za to uručili posebno priznanje Hrvatskoj gospodarskoj komori i Savezu inovatora Zagreba, izvijestio je tajnik Saveza inovatora Zagreba Neven Marković.
MTE je ove godine okupio oko 470 inovacija iz Malezije i brojnih država jugoistočne Azije i Europe, s naglaskom na izvrsnu poslovnu posjetu koja je rezultirala velikim brojem ostvarenih kontakata u svrhu komercijalizacije hrvatskih inovativnih proizvoda na malezijskom tržištu.
Najbolji hrvatski izlagač bio je Tomislav Bronzin, CITUS Ltd. za inovaciju „BodyMeasures“. Osvojio je Best Award, zlatnu medalju i posebno priznaje Organizacije dobitnika međunarodnih nagrada tajvanskih inovatora.
Zlatna odličja osvojili su Vjekoslav Majetić, DOK-ING d.o.o. za inovaciju „Multifunkcionalno komunalno električno vozilo tom-tom“, kao i dobinica brojnih malezijskih zlatnih odličja s ranijih izdanja MTE Mirjana Brlečić, PRIRODA LIJEČI d.o.o, ove godine za inovaciju „NIKEL PRIVE“.
U svom prvom nastupu na MTE, veliki poslovni interes za izvoz na tržišta jugoistočne Azije, srebrnu medalju i posebnu nagradu indonezijske organizacije inovatora, ostvario je Zvonimir Viduka, ALTPRO d.o.o. za inovaciju „Željezničko cestovni prijelaz RLC23“.
Almir Karabegović, ADLEJA d.o.o. za inovaciju „Spirala za kobile“, nagrađen je srebnim odličjem i posebnom nagradom iranske organizacije inovatora.
Brončane medalje osvojili su: Goran Miljković, VITA-VERDE d.o.o. za inovaciju “Tekuće stolno sladilo zelena stevia”, koja je pobudila interes malezijske znanstvene zajednice zbog problema velikog broja dijebetičara, a isto tako je uspostavljan kontakt za izvoz sladila u Maleziju i Indoneziju; Mladi inovatori Antonio Petrak i Igor Puhar s Damirom Matijakom, Udruga inovatora FSB za inovaciju „D-B-R Sustavi za tekućine“.
Veleposlanik RH u Kraljevini Maleziji Krešo Glavač sa suradnicima pružio je veliku potporu hrvatskim izlagačima u pripremi i za vrijeme trajanja izložbe kroz poslovnu promidžbu hrvatskih inovativnih proizvoda prema malezijskim tvrtkama. Veleposlanstvo RH će i nakon završetka izložbe vršiti poslovnu promidžbu hrvatskih inovacija i novih proizvoda na tržištu država jugoistočne azije, ASEAN. Glavač je na svečanosti dodjele nagrada uručio posebne hrvatske nagrade najboljim inovatorima iz Malezije, Indonezije i Vijetnama.
Važno je istaknuti da je izložbeni prostor hrvatske delegacije i ove godine posjetio direktor državne agencije za tehnološki razvitak Dato Norhalim Bin Yunus, koji je hrvatsko izaslanstvo srdačno pozdravio kao drage prijatelje i rado viđene goste na MTE.
Hvatsko izaslanstvo predstavilo je 42. Hrvatski salon inovacija INOVA – BUDI UZOR 2017, koji se u studenom održava u Osijeku. Najveća hrvatska izložba inovacija privući će prema obećanjima voditelja nacionalnih izaslanstava, veliki broj inovatora iz Malezije, Indonezije, Filipina, Irana i Tajvana.
Hrvatski nastup na MTE 2017 organizirali su Savez inovatora Zagreba i Hrvatska gospodarska komora, uz potporu gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.
Hrvatska delegacija s izložbe MTE 2017 vraća se u Zagreb letom iz Londona u nedjelju 19. veljače.

Vezani članci

Leave a Reply