CIA ima alate kojima može špijunirati svaki vaš korak i svaku vašu riječ

CIA ima alate kojima može špijunirati svaki vaš korak i svaku vašu riječ

WikiLeaks nas je ovih dana ponovno ‘obradovao’ informacijama kako su američke agencije, posebice CIA, stvorila sustave pomoću kojih mogu prodrijeti u uređaje korisnika i na taj način pratiti sve što se zbiva oko njih.

Da nam privatnosti na internetu nedostaje, svjesni smo svi, no čini se da taj problem seže puno dublje nego što su neki mogli zamisliti.

WikiLeaks je objavio set dokumenata nazvanih Vault 7, u kojem se nalazi ukupno 8761 dokument u kojem je razotkriven način špijuniranja građana.

Opisano je sve do najsitnijih detalja, pa se tako mogu pronaći informacije o tome kako se hakiraju operativni sistemi, kako se upada u mobilne sustave, pa čak i kako se može špijunirati putem pametnih televizora.

Dokumenti se odnose na razdoblje od 2014. do 2016. godine, a broj područja koje pokrivaju zbilja je opsežan.

Ovo novo razotkrivanje pokazalo je koliko je internet svijet ranjiv i kako apsolutna zaštita na internetu zapravo ni ne postoji. Prije koji dan jedan od čelnika Google-a napomenuo je da ako ne želimo da netko nešto sazna o nama, nemojmo to pretraživati na internetu.

Bio je u pravu, ali čini se da špijunaža ljudi traje i za vrijeme kada nisu online. Svjetska populacija posebno je zgrožena činjenicom da ih se sada može špijunirati i putem pametnih televizora.

Prema informacijama, kada se televizor ugasi, CIA ima poseban alat kojim uključi mikrofone koji snimaju razgovor, a kasnije kada je televizor ponovo online svi se zapisi šalju u središte CIA-e. Zvuči zbilja zastrašujuće, no tu su nedostaci koje nosi blagodat modernog doba.

Vezani članci

Leave a Reply