Hifa Oil Grupacija: Euro-Metali kupili nekadašnjeg slovenskog giganta

Hifa Oil Grupacija: Euro-Metali kupili nekadašnjeg slovenskog giganta

Euro-Metali Doboj Jug, kompanija kćerka HIFA OIL, kupila je slovensku firmu koja posluje u Bosni i Hercegovini, Mersteel Sarajevo.

Na ovaj način Euro-Metali su učvrstili svoju lidersku poziciju na domaćem tržištu s perspektivom snažnijeg nastupa u regiji Jugoistočne Europe. Nakon kupovine njemačke kompanije, zatim “Terminala” Željezare Zenica, akvizicijom slovenskog Mersteela nastavljen je investicioni ciklus HIFA OIL Grupacije najavljen početkom 2017. godine.

Mersteel Sarajevo je firma kćerka “Mersteel Naklo” iz Slovenije. Mersteel je bio lider na prostoru bivše Jugoslavije u distribuciji čelika sve do ekonomske krize 2009. godine kada su doživjeli veliki pad u prometima, a koji se zadržao sve do 2016. godine. U vrijeme svoga liderstva na tržištu bili su sinonim za kvalitet, organiziranost i pouzdanost u svim zemljama regije. Svoje liderstvo kompanija je zadržala u Sloveniji.

“Prije samo nekoliko godina bilo je nezamislivo da bi neka kompanija iz Bosne i Hercegovine mogla kupiti Mersteel. Danas smo u prilici objaviti ovu vijest o akviziciji, čime Euro-Metali, zajedno sa cijelom HIFA OIL Grupacijom, nastavljaju investicijski ciklus koji smo najavili početkom ove godine”, izjavio je Jasmin Subašić direktor kompanije Euro-Metali.

Ovom investicijom Euro-Metali dobivaju najkvalitetnije opremljen objekt na području Jugoistočne Europe kada je u pitanju ova branša. Najveći dio skladišta je robotiziran i automatiziran, te predstavlja posljednju riječ tehnologije. Tako Euro-Metali ulaze u jednu višu razinu poslovanja, koja im omogućava da budu “rame uz rame” s renomiranim europskim steel – centrima.

“S novih 7000 m2 najsuvremenijeg zatvorenog skladišnog prostora bit ćemo u prilici ponuditi kupcima bolju uslugu. Euro-Metali su i do sada svoju konkurentsku prednost bazirali na usluzi i servisu prema kupcima, uključujući kvalitetan asortiman proizvoda. Sada nam se otvara mogućnost da kupcima pored standardnog asortimana koji smo do sada nudili, ponudimo dosta širu lepezu proizvoda, odnosno da ponudimo nove programe. Ovim potezom ćemo definitivno dodatno ojačati lidersku poziciju na domaćem tržištu, nakon čega nam se otvaraju mogućnosti za snažniji izlazak naše kompanije na regionalna tržišta”, kazao je Subašić.

HIFA OIL, vlasnik kompanije Euro-Metali, lider je u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, s 20% udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona.

Zajedno s kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, te njemačkim LB.Profile, HIFA OIL zapošljava ukupno 257 radnika.

Vezani članci

Leave a Reply