Kofein potiče povećano lučenje inzulina

Kofein potiče povećano lučenje inzulina

Početak dana šalicom kave možda i nije najpametnije rješenje za vas. Tako barem tvrdi američki znanstvenik Mark Hyman i autor knjige “The Blood Sugar Solution”. On ističe da je inzulinska rezistencija kroničan problem današnje populacije, a poznato je da kava, odnosno kofein, potiče povećano lučenje inzulina.

Ako vam šećer stalno raste i opada tijekom dana, osjećate se umorno, iscrpljeno ili hormonalno neuravnoteženo – vrijeme je da razmislite je li ti vam uistinu potrebna još jedna šalica kave da bi vas “dignula”. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo izbaciti, ili barem smanjiti unos kave u organizam:

Kofein potiče lučenje hormona stresa. Uslijed stresa, povećava se razina kortizola i inzulina, a oni mogu dovesti do upala.

Učestalo konzumiranje kofeina smanjuje osjetljivost na inzulin i otežava pravi odgovor na razinu šećera u krvi, a povišen šećer dovodi do oštećenja arterija.

Klorogene kiseline mogu odgoditi apsorpciju glukoze u crijevima, a to može izazvati povećanje homocisteina – indikatora povećanog rizika za srčanožilne bolesti.

Iako sadrži antioksidanse, kava bez filtra sadrži i diterpene, koji povećavaju razinu triglicerida.

Kava zbog svoje kiselosti može nadražiti probavu i poremetiti ravnotežu crijevne flore.

Stvara ovisnost. Poticaj koji daje “snagu” – ljubitelji kave često konzumiraju ovaj napitak umjesto zdravog jutarnjeg obroka.

Ispijanje kave je biznis kojim se stvorio kult uživanja u moćnom ukusu, koji je postao više od običnog napitka.

Kod ljudi koji često piju kavu zabilježena je niža razina hormona sreće, koji je potreban za zdrav san, normalan rad crijeva, raspoloženje i energiju. Ako kofein poremetiti san, možete postati i depresivni. A što više pijete kavu – češće ćete i biti umorni.

Kava kao diuretik tjera organizam na učestalo izbacivanje tekućine, pa se kroz urin mogu izlučiti i neki važni minerali – kalcij, magnezij i kalij. Neravnoteža elektrolita može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Kava može ometati normalnu apsorpciju lijekova i normalan proces detoksikacije u jetri.

Vezani članci

Leave a Reply