Nastup na globalnom tržištu: Suradnja IT kompanija iz BiH i Srbije

Nastup na globalnom tržištu: Suradnja IT kompanija iz BiH i Srbije

Čvršća suradnja IT kompanija iz Bosne i Hercegovine i Srbije omogućila bi im bolji nastup na globalnom tržištu, istaknuto je na Poslovnim susretima IT privrednika dviju zemalja koji je održan u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH u Sarajevu.

Direktorica sektora za transport i komunikacije VTKBiH Sabrina Teskeredžić izjavila je da je u IT sektoru Bosne i Hercegovine zaposleno oko 18.000 radnika i da taj sektor ostvaruje oko 1,3 milijarde KM prometa, te da je Komora prepoznala značaj IT sektora u BiH i stoga, mu pridaje veliku pažnju.

Dodala je da je VTKBiH bila i da će biti mjesto okupljanja privrednih subjekata kako bi zajednički identificirali svoje probleme da bi oni na adekvatan način bili predstavljeni nadležnim institucijama.

Tajnica Udruženja informatičke djelatnosti Privredne komore Srbije Jelena Jovanović rekla je da IT kompanije u zemljama regije posjeduju veliki potencijal i da im komore i druge institucije trebaju pomoći da postanu globalne.

Naglasila je da je ovaj događaj bitan kako bi se kompanije iz BiH i Srbije povezale i sa zajedničkim projektima izašle na treća tržišta, ali i na globalno.

Predsjednik Asocijacije IKT pri VTKBiH Brano Vujičić kazao je da kompanije iz tog sektora najviše koristi imaju upravo od sklapanja direktnih kontakata s kompanijama iz regije.

Podcrtao je da Asocijacija intenzivno radi na predstavljanju regije kao IT “nearshore” destinacije za EU i SAD, jer je riječ o vrlo konkurentnom sektoru.

Borko Drašković iz kompanije Enetel Solutions iz Beograda naveo je da su ovakvi skupovi značajni jer se na jednom mjestu okupi veliki broj kvalitetnih kompanija koje razmatraju mogućnosti za suradnju.

Dodao je da su IT kompanije iz regije poznate po svojim inovacijama, što ih u percepciji kompanija iz zapadne Europe izdvaja od konkurencije s Dalekog Istoka.

Poslovne susrete organizirala je VTKBiH na inicijativu Privredne komore Srbije.

Vezani članci

Leave a Reply