Teretana najbolje mjesto za vježbanje?

Teretana najbolje mjesto za vježbanje?

Nova istraživanja pokazuju kako pojedinci koji svoje slobodno vrijeme provode u teretanama, vježbajući, puno su zdraviji! Ako niste ljubitelj teretana, uvijek postoje altenative u slučaju da se odlučite na zdraviji život.

Zanimljivo je da je svaka sedma osoba u Velikoj Britaniji učlanjena u jednu od teretana, donosi izvješće UK Fitness Industry 2016. Članovi teretana u prosjeku vježbaju više od šest sati tjedno od onih koji nisu članovi nijedne teretane. Također, oni su imali manji broj otkucaja srca, uži struk, bolju funkciju pluća i više mišićne mase. Više se kreću i puno manje provode slobodno vrijeme sjedeći za TV-om ili računalom. Rezultati su slični za žene i muškarce.

U istraživanju je sudjelovalo 405 osoba, u dobi od 30 do 64 godine, a opće karakteristike onih koji nisu članovi teretane i onih koji jesu, bile su vrlo slične. Elizabeth C. Schroeder, profesorica kineziologije i nutricionizma na Sveučilištu u Illinoisu kaže kako su napravili ovo istraživanje da utvrde koliko su zaista zdraviji oni pojedinci koji svoje slobodno vrijeme provode u dvoranama na treninzima, od onih kojih se ne bave nikakvom sportskom aktivnošću.

“U istraživanju smo dokazali da oni koji ne idu u teretanu na treninge, ali vježbaju u svome domu ili u prirodi, postižu slične rezultate kao oni koji treniraju u teretani“, izjavila je Schroeder. Stoga ne trebate biti član teretane ako želite živjeti zdravije i trenirati.

Vježbanje vani ima svoje prednosti, za razliku od vježbanja u zatvorenom prostoru – podiže vam razinu vitamina D, smanjuje napetost i depresiju, osobito ako se odlučite vježbati u prirodi. Vježbanje vani ocijenjeno je kao ugodnije. Ispitanici su utvrdili da se nakon čak pet minuta vježbanja vani osjećaju puno ugodnije. Schroeder je rekla da oni ispitanici koji su članovi u nekoj od teretana idu zbog društva i dobre zabave, naravno, uz glavni faktor, a to je vježbanje.

Vezani članci

Leave a Reply