Tvrtka iz Bileće izvezla robe u vrijednosti od 900 tisuća KM

Tvrtka iz Bileće izvezla robe u vrijednosti od 900 tisuća KM

Bilećka firma Bilkon već četiri godine radi za njemački Stihl na principu lohn-poslova.

Na izvoz je orijentirana od početka, a do suradnje sa Stihlom su došli preko poznanstva s vlasnikom Grupacije Trend-tex iz Prijepolja.

Proizvodi

– Radimo lohn-poslove, te smo se opredijelili i specijalizirali za izradu zaštitne odjeće za drvosječe, odnosno za sve proizvode koje Stihl ima u svom asortimanu. Dakle, osiguravamo odgovarajuću zaštitnu odjeću za kosilice, ali imamo model i za kosače. Također, imamo odjeću i za one koji rade s motornom pilom. Stihl je velika kompanija, ima svoj brend i širok asortiman proizvoda, te u tom segmentu kreira zaštitnu odjeću za svoje alate, kazao je za Oslobođenje Gojko Vuković, direktor firme Bilkon.

Prvobitna proizvodnja je krenula na polovnim mašinama, a vremenom su linije popunjene novom opremom koja ovoj firmi osigurava bolji kvalitet robe.
– Kada su u pitanju naši pogoni, imamo dvije proizvodne linije, te dodatno krojenje, pakovanje i pogon specijaliziranih mašina za šivanje čička. Mjesečno, s proizvodnih traka, za njemačkog kupca isporučimo oko osam tisuća komada odjevnih jedinica, za petnaest različitih modela, kazao je Vuković, dodavši da u opremu godišnje ulože do dvadeset tisuća KM.

Istaknuo je da sada imaju 81 zaposlenog radnika, a polovina njih je imala iskustvo u tekstilnoj industriji, dok su ostale morali obučiti za proizvodnju namjenske zaštitne opreme za drvnu industriju.
– Počeli smo prije tri godine sa 60 radnika, pa smo polako došli dovde. Imamo dosta posla, redovno isplaćujemo osobne dohotke i doprinose državi. Uglavnom je ženska radna snaga, a plaća je nešto veća od 600 KM. Prošlogodišnji ostvareni izvoz je 900 tisuća KM u lohn-poslovima, a ove godine očekujemo preko milijun KM zarade. Kada je u pitanju širenje poslova, u skorije vrijeme ćemo se možda proširiti za 10 posto, naglasio je Vuković.

Suradnja

Surađuju s firmom Trentex iz Doboj-Juga, gdje je Bilkon podizvođač, a Trentex je nositelj posla. Vuković ističe da kada treba i tehnički se pomažu, te da su domaćim konfekcionarima lohn-poslovi jedini izbor.

– Tržište proizvodnje tekstila svedeno je na konfekciju. Ima nas dosta koji radimo lohn-poslove, te jedni drugima pomažemo kada treba. Kada je u pitanju domaće tržište, očekujem da se poštuju propisi o zaštiti na radu, ali nisam primijetio da je našim standardom zastupljena i obavezujuća zaštitna odjeća. Treba imati u vidu da je to odjeća koju motorna pila ne može presjeći, zaključio je Vuković dodavši da su otvoreni za suradnju s domaćim tržištem, te da im se javljaju pojedina šumska gazdinstva s kojima ostvare suradnju.

Vezani članci

Leave a Reply