VIDEO: Norveška gradi prvi tunel za brodove

VIDEO: Norveška gradi prvi tunel za brodove

Norveška vlada dala je zeleno svjetlo za izgradnju prvog u svijetu tunela za brodove koji će plovidbu učiniti osjetno sigurnijom.

Izgradnjom 1,7 kilometara dugačkog tunela za brodove zapadnoj obali Norveške izbjeći će se prolaz kroz vode oko poluotoka Stada, poznate po lošim vremenskim uvjetima. Time će ideja stara više od stoljeća konačno zaživjeti, a plovidba biti moguća kroz cijelu godinu. Prema statistici ovo područje ima godišnje oko 100 olujnih dana.

Izgradnja tunela kreće iduće godine, a o kako se velikom građevinskom pothvatu radi najbolje govore dimenzije tunela, odnosno natkrivenog morskog kanala, kako ga opisuje voditelj projekta Terje Andreassen. Tunel će biti visok 37 metara, dok će plovni kanal imati širinu od 26,5 metara. Projekt predviđa konstantnu dubinu od 12 metara.

Kroz ovaj nesvakidašnji tunel dnevno će prolaziti prosječno 19 brodova, dok je maksimalni kapacitet do 100 brodova. Naime, očekuje se da će izgradnjom tunela promet s vremenom značajno narasti. Uvest će se nove trajektne linije, a tunel će biti zanimljiv i brojnim ribarskim brodovima. Plovidba će se odvijati naizmjence u dva smjera, a prometom će nadzirati posebna služba iz obližnjeg centra.

U intervjuu za New Atlas Andreassen je rekao kako usprkos korištenju klasičnih metoda izgradnje očekuje brojne izazove: “Od dna do vrha je 50 m, pa će se svi radovi provoditi u fazama. Pojedine stijene nećemo odmah dići u zrak kako bi spriječili prodor vode. Očekuje se kako ćemo iskopati oko 3 milijuna tona kamenja, koji će biti transportirani na baržama.”

Na izgradnji će raditi oko 80 radnika, a tunel bi trebao biti otvoren za najviše četiri godine. Norveška vlada je za ovaj projekt osigurala 250 milijuna eura, osjetno više od prvih procjena.

Vezani članci

Leave a Reply