Za masovnu primjenu bežičnog napajanja moramo čekati Apple

Za masovnu primjenu bežičnog napajanja moramo čekati Apple

Bežično napajanje mobilnih uređaja sve je popularnije, ali još uvijek to nije ona potrebna razina jer proizvođači se podosta suzdržavaju od neke masovnije proizvodnje kako bi smanjili troškove. Apple nije među njima, trude se promijeniti situaciju i dovesti nas do stanja u kojem su kablovi stvar prošlosti. Ambiciozno.

Ali, Apple stvarno konstantno radi na tome sa svakim novim proizvodom. Kao i Samsung, ali limitiran je samo na mobilne uređaje i to one premium. Predstavili su bežično napajanje na Galaxy S7 i S7 Edge te su glavni “krivci” što je ta tehologija porasla za 40 posto u 2016. godini u odnosu na situaciju u 2015. Za ovu se godinu očekuje još 50 posto rasta i to bi značilo 375 milijuna uređaja s takvim načinom napajanja.

A činilo se prije skoro tri godine da će s dolaskom LG G3 i Samsungovih pokušaja oko bežičnog napajanja situacija krenuti na bolje. Jer, tad su predstavljene mogućnosti takvog napajanja, marketinški se isticalo kao nešto novo, bolje, uzbudljivo. Nažalost, nije cijela priča otišla mnogo dalje.

Razlog se može pronaći na samom tržištu, koje nema previše povjerenja prema takvim uređajima i prodaja ne ide najbolje. Samo, što je za LG donijela tranzicija? Nikad nisu imali gore poslovne rezultate kad se radi o pametnim telefonima. Stoga, bitniji razlog može biti to što je proizvođačima jednostavnije, praktičnije i jeftinije ubaciti mali adapter i žicu u kutiju te se na taj način plasirati na tržište. No, zašto onda posebna platforma ne ide u prodaju odvojeno?

Vrlo vjerojatno zato što proizvođači samo recikliraju taj segment hardvera s prošlogodišnjih modela. Jer, baterije su ionako u stanju stagnacije, tehnologija se ne mijenja pa se ni proizvođačima ne da previše mučiti. Uostalom, dovoljno im je to što su morali implementirati USB-C.

Vezani članci

Leave a Reply