​Kinezi odlaze, a radnu dozvolu u BiH sve više traže Sirijci

​Kinezi odlaze, a radnu dozvolu u BiH sve više traže Sirijci

Pored velikog broja stanovnika koji svake godine napuste Bosnu i Hercegovinu, sve je više stranih državljana koji dolaze studirati, raditi i zarađivati u našoj zemlji. Nakon Kineza koji su proteklih godina hrlili u BiH, sve više dolaze radnici iz Turske i arapskih zemalja, a od prošle godine i iz Sirije, piše Klix.ba.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH prošle godine je izdala 2.628 radnih dozvola. Kako otkriva glasnogovornik Agencije Boris Pupić, ranijih godina bila je slična situacija. Tako je 2015. godine izdano 2.465 radnih dozvola, 2.197 dozvola 2014. te 2.563 dozvole 2013. godine. Najviše radnih dozvola izdaje se u Federaciji BiH, i to svake godine od 1.200 do 1.600, dok se u manjem bh. entitetu godišnje izdaje od 600 do 1.000 radnih dozvola strancima. “Važno je reći da se u razdoblju od 2012. do 2016. godine broj zaposlenih stranaca kretao između 0,3 i 0,4 posto u odnosu na ukupni broj zaposlenih u BiH prema podacima Agencije za statistiku BiH”, istaknuo je Pupić.

Kako saznaje Klix, ukupno 1.083 stranca su produžila radne dozvole ove godine, dok je za novo zapošljavanje predviđeno izdavanje 608 dozvola. “Strani radnici u BiH najviše rade u trgovinama, prerađivačkoj industriji, posluju nekretninama ili su zaposleni u obrazovnom sektoru.

Svake godine imamo i stotinjak onih koji su zaposleni u BiH radi umjetnosti, zabave ili rekreacije, a dosta stranaca radi i u građevinarstvu, hotelijerstvu i ostalim uslužnim djelatnostima”, kazao je Pupić. Kako saznaju iz Službe za poslove sa strancima BiH, najveći broj stranaca kojima se izdaju radne dozvole u BiH uglavnom su državljani Srbije, Turske, Hrvatske i Kine. Radne dozvole također se izdaju i državljanima Italije, Kuvajta, Sirije, Rusije, Slovenije, Saudijske Arabije, Austrije, Njemačke, Egipta, Makedonije, Libije, Katara, Nizozemske, Španjolske…

“U odnosu na prošle godine, najveći rast izdanih radnih dozvola, oko 67 posto, registriran je kod državljana Sirije, dok je najveće smanjenje, 28 posto, registrirano kod državljana Kine. Primjetan je i kontinuiran trend povećanja broja stranih radnika iz Italije, Kuvajta i Saudijske Arabije”, pojasnio je Pupić.

Prema podacima Agencije za promociju stranih investicija BiH, u našoj zemlji postoje desetine tvrtki čiji su vlasnici, suvlasnici ili investitori državljani Sirije. Prošle godine izdane su radne dozvole za 77 Sirijaca, dok su ih dvojica radili bez dozvole u BiH.

Vezani članci

Leave a Reply