Google počeo označavati točne i lažne vijesti!

Google počeo označavati točne i lažne vijesti!

Google je počeo da prikazuje oznaku “točnosti” vijesti prilikom pretrage sadržaja na internetu. Sistem označavanja točnosti vijesti oslanja se na program koji je prošle godine napravila Google Jigsaw grupa.

To znači da će neki rezultati pretrage sada pokazivati i sažetak u kom se vidi i izvor vijesti i organizacija koja ju je provjerila. Samo članci koje su proverile medijske kuće imat će oznaku i sažetak, dok sve ostale možete smatrati neprovjerenim.

Google neće brisati tekstove i članke, ali ovim sistemom označavanja pokušava da suzbije produkciju lažnih vijesti i adekvatno istakne članke koji su u skladu sa pravilima provjereni.

“Svakog minuta, svakog dana, objave se na tisuće tekstova, što je ogromna količina sadržaja. Nažalost, nije svaki od njih točan, što otežava razlikovanje činjenica od fikcije“, kaže Justin Colin iz Jigsaw grupe.

Objavljivači će morati da ispune nekoliko uvjeta, kako bi se njihovi članci pojavljivali sa oznakom provjerene informacije. Google će prikazivati oznaku samo za one koji su koristili Schema.org ClaimReview marker na svakoj strani na kojoj su provjerili točnost ili ako koriste Share the Facts widget.

Također, uključit će samo objavljivače za koje je “algoritam utvrdio da su relevantan izvor informacija“.

Ipak, Google kaže da korisnici mogu očekivati i sadržaje sa kontradiktornim zaključcima o točnosti.

Google sistem označavanja provjere tačnosti je pokrenuo Facebook, kako bi pomogao korisnicima da razlikuju “lažne” od “istinitih” vesti. Facebook je prošlog tjedna objavio i savjete za prepoznavanje lažnih vijesti, uključujući provjeru datuma, provjerljivost, izvještavanje drugih medija, kao i napomenu da su mnoge priče “namjerno lažne”.

Facebook, Google i Twitter krenuli su u borbu protiv lažnih vijesti, nakon kritika da tijekom američkih izbora nisu dovoljno sprječavali širenje dezinformacija.

Vezani članci

Leave a Reply