Tvornica cementa Kakanj – Novi filteri za Dan planete Zemlje

Tvornica cementa Kakanj – Novi filteri za Dan planete Zemlje

– U povodu Dana planete Zemlje jučer su u u Tvornici cementa Kakanj (TCK) puštani u rad novi vrećasti filteri na pogonu mljevenja cementa, što je investicijski projekt vrijedan gotovo dva milijuna konvertibilnih maraka.

Uz podršku i prisustvo velikog broja zaposlenih koji su sudjelovali u projektu, filtere su službeno pustili u rad članovi Uprave TCK Zehra Obralija i Izudin Neimarlija.

S obzirom da su se vrećasti otprašivači, koji su u Tvornici cementa Kakanj instalirani na glavni dimnjak još u prvom krugu investicija, odmah nakon privatizacije, pokazali visoko efikasnim, o čemu svjedoče redovni izvještaji o emisijama prašina sa glavnog dimnjaka koje su znatno ispod zakonski propisanog minimuma, rukovodstvo ove kompanije odlučilo je istu tehnologiju primijeniti i na mlinove cementa koji su do sada radili sa elektrofilterima.

– Mlinovi cementa su završni korak u procesu proizvodnje cementa. Predstavljaju najveće potrošače električne energije u proizvodnom procesu i mogu biti značajan izvor prašine. U cilju optimizacije proizvodnog procesa bilo je neophodno uraditi veće zahvate na modifikaciji postrojenja – kazao je Emir Husika, rukovoditelj odjeljenja za proizvodnju i otpremu cementa i vođa ovog investicijskog projekta.

Projekt je obuhvatio modifikaciju starih (elektrostatičkih) filtera u vrećaste filtere koji se ubrajaju u najbolje raspoložive tehnologije današnjice. Modifikacija filtera B linije je u potpunosti završena u 2015, a modifikacija A linije je završena početkom ove godine. Testiranje je uspješno okončano nakon završetka montaže i filteri su i službeno pušteni u rad. Na kraju projekta je koš iznad transportnog sistema podijeljen čime je omogućena proizvodnja dva različita tipa cementa u isto vrijeme na pogonu za mljevenje cementa.

– U potpunosti smo posvećeni stalnom unaprjeđenju zaštite okoliša u našem proizvodnom procesu i investiranju u najbolje dostupne tehnologije kako bi naš utjecaj na okoliš sveli na najmanji mogući minimum, i na tim principima temelji se naše kompletno poslovanje – kazao je izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja Tvornice cementa Kakanj Izudin Neimarlija.

Tvornica cementa Kakanj je od 2000. godine do danas uložila više od 200 milijuna KM u rekonstrukciju i unapređenje pogona i proizvodnje, te širenje djelatnosti na proizvodnju betona. Kontinuirano radi na daljnjim planovima ulaganja u zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti zaposleni, priopćeno je iz TCK.

Vezani članci

Leave a Reply