Ugovor s EIB-om: Dodijeljena bespovratna sredstva za izgradnju autoceste

Ugovor s EIB-om: Dodijeljena bespovratna sredstva za izgradnju autoceste

Bosna i Hercegovina je, potpisivanjem ugovora sa Europskom investicijskom bankom dobila sredstva u iznosu od 25.09 milijuna eura, čime su završene financijske pripreme za izgradnju dionice autoceste Svilaj – Odžak.

Ugovor su danas u Sarajevu potpisali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, te voditelj odjela za kreditno poslovanje EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana Matteo Rivelini.

Bevanda je nakon potpisivanja izjavio da su ovim stvoreni uvjeti za ubrzanje izgradnje strateški bitne dionice autoceste Svilaj – Odžak u dužini 10,7 km.

“Zahvaljujem predstavnicima EU i posebno EIB-a na vrijednom grantu i uloženom trudu svih strana da bismo danas bili u prilici da potpišemo ovaj sporazum”, rekao je Bevanda.

Dodao je da je navedena dionica bitna, ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu suradnju i bolju komunikaciju s EU, te je pojasnio da ukupan projekt, osim same dionice, uključuje i izgradnju graničnog prijelaza i prekograničnog mosta na Savi u Svilaju.

Rivelini je naveo da je taj grant signal podrške EIB-a i EU Bosni i Hercegovini, te najavio još 200 milijuna eura podrške za cestovnu infrastrukturu BiH u ovoj godini. Naglasio je da je EIB do sada u BiH uložio oko dvije milijarde eura u razne sektore.

Potpisivanju je prisustvovao i šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark koji je kazao da je riječ o bespovratnom grantu, a ne kreditu. Rekao je da je taj projekt korak ka boljem uvezivanju regije zapadnog Balkana kroz zajedničku Agendu za povezivanje.

Vezani članci

Leave a Reply