AS ulaže milijun KM u tuzlansku Solane

AS ulaže milijun KM u tuzlansku Solane

Tešanjska AS grupacija definitivno je snažnije ušla u vlasničku strukturu tuzlanske Solane.

Naime, 15. rujna putem Sarajevske burze prodato je 43.680 dionica Solane, što iznosi 8,6277 posto od ukupnog broja njenih dionica. Paket dionica plaćen je 1.095.907 maraka.

Prema osvježenoj listi dioničara Solane od petka, vidljivo je da je novi vlasnik 8,6277 posto dionca AS Holding doo.

Osim toga, AS d.o.o. Jelah-Tešanj već ima 4,6777 posto dionica Solane, što znači da su Tešnjaci vlasnici ukupno 13,3 posto dionica Solane, što ih čini drugim najvećim dioničarima, nakon ZIF-a BIG investicijska grupa koji ima oko 20,8 posto dionica.

Grupacija je u 2017. već preuzela dijelove Agrokomerca, a putem Sarajevske burze i udio u Svjetlostkomercu, što znači da je Solana njihova treća velika akvizicija ove godine.

Podsjetimo da su iz AS grupacije najavili puno preuzimanje Agrokomerca i Svjetlostkomerca, a ostaje da se vidi da li će se nastaviti i s preuzimanjem ostalih dionica Solane.

U okviru AS grupacije djeluju i Klas, Sprind, Vispak i druge velike bh. kompanije.

Podsjetimo, Solana je jedna od najstarijih firmi u Bosni i Hercegovini s tradicijom poslovanja od 1885. godine. Kompanija trenutno izvozi na tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Certifikatom koji je početkom srpnja dobila od strane auditora DQS CFS German Association for Sustainability Solana d.d. je postala i prva bh. kompanija ovlaštena da nosi GC-MARK® oznaku za higijenu svojih proizvoda.

Vezani članci

Leave a Reply