Bh. predstavnici u Wolfsburgu o razvoju automobilske industrije

Bh. predstavnici u Wolfsburgu o razvoju automobilske industrije

Predsjednik i potpredsjednici Grupacije automobilske industrije Amir Ćoralić, Snježana Dropuljić (savjetnica direktora Aluminija d.d.) i Kenan Nalbantić, te potpredsjednik GKFBiH Mirsad Jašarspahić sa suradnicima, nastavljajući planirane aktivnosti na projektu Razvoj automobilske industrije FBiH, proteklog su tjedna u Wolfsburgu održali nekoliko sastanaka s predstavnicima kompanije Wolfsburg AG.

Kompanija Wolfsburg AG je u vlasništvu kompanije Volkswagen i grada Wolbsburga, a jedno od polja djelovanja ove kompanije je podrška firmama koje se bave proizvodnjom automobilskih komponenti. Prvi sastanak je bio o temi osiguranja uvjeta za intenzivno prisustvo predstavnika Grupacije automobilske industrije GKFBiH u Wolfsburg AG, s ciljem stvaranja pretpostavki za značajnije učešće bh. proizvođača automobilskih dijelova, prije svega u Volkswagenu, a potom i kod drugih njemačkih proizvođača automobila, prenosi Oslobođenje.

Dogovoreno je da se u kompaniji Wolfsburg AG osigura uredski prostor i druga potrebna infrastruktura za predstavnika Grupacije automobilske industrije PKFBiH. Imajući u vidu značaj projekta, kao i činjenicu da više od osamdeset firmi dobavljača Volkswagena ima urede u Wolfsburg AG-u, dogovoreno je da se sa ovom aktivnošću krene što je moguće prije.

Također, tijekom sastanka su, kako su nam kazali iz Grupacije, predsjednik i potpredsjednici Grupacije razgovarali o stanju automobilske industrije u BiH, kao i načinima kako da firme članice Grupacije uz podršku Wolfsubrg AG-a dođu do novih poslova, projekata, neophodnih standarda, a sve u cilju bržeg razvoja bh. firmi i značajnijeg učešća u poslovima kod njemačkih proizvođača automobila.

Jedan od sastanaka odnosio se i na sajam Volkswagenovih dobavljača IZB 2018, koji će se održati u listopadu 2018. u Wolfsburgu. Radi se o najznačajnijem sajmu za dobavljače Volkswagena gdje se uspostavljaju značajni kontakti kako sa predstavnicima Volkswagena, tako i sa njihovim velikim dobavljačima. Predstavnici Gospodarske komore FBiH i Grupacije su uspjeli osigurati kolektivni izlagački prostor za članove Grupacije automobilske industrije i sa predstavnicima Wolfsburg AG, kao organizatorom sajma, dogovorili način sudjelovanja i ostale detalje kako bi bh. firme bile predstavljene na najbolji mogući način.

Vezani članci

Leave a Reply