Krenula distribucija iOS 11, ali neće svi uređaji dobiti nadogradnju u isto vrijeme

Krenula distribucija iOS 11, ali neće svi uređaji dobiti nadogradnju u isto vrijeme

Apple je s 19. rujnom službeno pustio mobilni operativni sustav iOS 11, napravljen za iPad, iPhone i iPod touch uređaje. No, on će biti dostupan na starijim uređajima tek kasnije ove godine.

Pod time se misli na iPhone 5s i starije modele, iPad mini 2 i starije modele, iPad Air i starije modele te na šestu generaciju iPod toucha. Da biste preuzeli operativni sustav morate otići u Settings pa General i na kraju Software Update. Možda će se isprva čekati malo duže s obzirom na navalu, ali s vremenom će biti manje problema.

Ono što iOS 11 donosi jest svježiji izgled, ali i osjećaj korištenja uređaja, bez obzira o kojem se radilo. Primjerice, noviteti su podebljani tekst, novi izgled aplikacija, redizajnirane ikone, Lock screen i Control Center.

Konkretno, Apple je ujedinio Lock screen i Notification Center pa se povlačenjem gornjeg dana zaslona mogu vidjeti notifikacije i Lock screen mogućnosti. Uz to, Control Center sad može više toga i može se uređivati kako vam odgovara. Uz to, 3D Touch integracija je proširena.

Naravno, Siri je pametnija nego na prethodnim verzijama, ali ima i novi prirodniji glas. Ujedno, sad je “cross-device” pa samim time može naučiti više o korisniku te nuditi bolju uslugu. Također, prevodi engleski jezik u španjolski i kineski. Tako nešto iznimno je korisno. Objedinjena su tri najpopularnija i najraširenija jezika na svijetu.

Treba znati i da je iOS 11 bitno drugačiji na iPadu. Prvenstveno, ima Dock na dnu zaslona i njime možete na vrh zaslona povlačenjem prsta prema gore. Ima i App Switcher koji je sličan Mission Control na Macu, što znači da omogućava pregled svih aplikacija odjednom. Tu je i Apple Pencil koji na iPad Pro nudi razinu više. Novi Drag and Drop pak omogućava povlačenje linkova, fotografija i podataka svih vrsta direktno iz aplikacije u aplikaciju. Dakle, razlike su osjetne.

Ono što je identično jest Files aplikacija, koja nudi poboljšanja u smislu brzine i preglednosti, kao i brojne druge aplikacije. Maps, primjerice, nudi ograničenja brzine i stanje u prometu u realnom vremenu. Apple Music omogućava pregled onoga što vaši prijatelji slušaju, a uvedeni su i novi alati za uređivanje fotografija u Live Photos.

Na kraju, treba znati da po instalaciji iOS 11 sve 32-bitne aplikacije više neće biti moguće pokrenuti, što znači da su s novim operativnim sustavom kompatibilne samo 64-bitne aplikacije.

Vezani članci

Leave a Reply