Mobilni planetarijum i vurtualna putovanja ponovno stižu u Banja Luku

Mobilni planetarijum i vurtualna putovanja ponovno stižu u Banja Luku

Prijatelji Europske Noći istraživača – Astronomsko društvo Srbije opet stiže u grad na Vrbasu, i to sa prepoznatljivom regionalnom atrakcijom – mobilnim planetarijumom, a to sve u okviru Noći istraživača, u petak, 29. rujna u Banjoj Luci. Mobilni planetarijum je i prethodnih godina izazvao veliku pažnju posjetitelja, koji su unatoč velikom redu čekali kako bi doživjeli nevjerojatno iskustvo i “teleportirali” se u svemir, u samo nekoliko trenutaka.

Mobilni planetarijum je simulacija nebeskog svoda u prirodi – mogu da se vide zvijezde i prividno kretanje neba; mogu se promatrati i planete, kretanje planeta po nebu; može da se ’otputuje’ na pojedinačne planete, na njihove satelite, da se doživi simulacija kretanja satelita oko planeta, vide sazviježđa, asterizmi, objekti van Sunčevog sustava, zvjezdana jata, druge galaksije, galaktička jata, i još mnogo toga.

Generalni partner Noći istraživača 2017, IT kompanija “Prointer” pripremila je kutak posvećen virtualnoj realnosti, koji će oduševiti sve posjetitelje i u samo nekoliko trenutaka ih odvesti na različlite destinacije.

Središnji dio manifestacije u Banjoj Luci, ove godine će biti održan u Banskom dvoru. Posjetiteljima “Noći u kojoj je sve moguće” vrata će tradicionalno otvoriti Muzej suvremene umjetnosti Republike Srpske i Muzej Republike Srpske, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Narodno pozorište Republike Srpske i Dječije pozorište Republike Srpske, sa mnoštvom sadržaja i aktivnosti za sve uzraste. Dio programa i radionice za najmlađe bit će održane u Tehničkoj školi, te u Domu omladine.

Manifestacija Europska Noć istraživača se održava po šesti put u Banjoj Luci, a broj posjetitelja prethodne godine premašio je cifru od 17 tisuća ljudi. Ljubitelji znanosti, umjetnosti i otkrivanja nepoznatog će uživati tijekom petka, 29. rujna, jer će se šest gradova u BiH pretvoriti u pravu riznicu znanja i znanosti. Detaljan program manifestacije je na www.nocistrazivaca.ba, a svi sadržaji su besplatni.

Kreirajmo bolje sutra – zajedno!

Vezani članci

Leave a Reply