Nakon ukidanja sankcija Iranu stvoreni uvjeti za veća ulaganje u BiH

Nakon ukidanja sankcija Iranu stvoreni uvjeti za veća ulaganje u BiH

Direktor Agencije za unaprjeđenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je veleposlanika Islamske Republike Iran u BiH NJ.E. Mahmouda Heidarija kako bi razgovarali o mogućnostima suradnje na povećanju iranskih investicija u BiH, povezivanju iranskih investitora sa nositeljima projekata u BiH, te povezivanju gospodarstvenika dviju zemalja radi jačanja izvoza.

Milinić je informirao veleposlanika Heidarija da u BiH nema iranskih investicija, te da se nakon ukidanja sankcija očekuje i dolazak prvih investitora iz Irana, s obzirom da BiH nude velike mogućnosti za strana ulaganja, te da BiH računa na investicije iz ove prijateljske zemlje. Gospodarski odnosi su na niskom nivou i oni ne prate dobre političke i kulturne odnose.

Veleposlanik je informiran o sektorima koji bi mogli biti zanimljivi iranskim investitorima, statusu stranih investitora u BiH, trenutno raspoloživoj bazi investicijskih projekata koja broji više od 200 projekata, te spremnosti i raspoloživosti FIPA-e da surađuje sa investitorima na upoznavanju sa uvjetima za ulaganje i implementaciji projekata.

Govoreći o zainteresiranosti bosanko-hercegovačkih gospodarstvenika za suradnju sa Iranom, direktor Milinić je spomenuo sastanak koji je održan u FIPA-i sa predstavnicima Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac (GIKIL), kao i nadležnim ministrom energetike Tuzlanske županije, koji su iskazali želju za ponovnim uspostavljanjem suradnje sa iranskim kompanijama sa kojima su surađivali u periodu prije sankcija.

Veleposlanik Heidari je istakao spremnost da radi zajedno sa FIPA-om na povezivanju gospodarstvenika dvije zemlje, pri tome navodeći vizni režim BiH koji usporava proces povezivanja gospodarstvenika. Također je istaknuo da se o Bosni i Hercegovini vrlo malo zna u Iranu, te su u ovom smislu predložene aktivnosti koje će u bliskoj budućnosti doprinijeti širenju informacija o BiH na ovom impozantnom tržištu.

Predloženo je potpisivanje MoU radi jače suradnje nadležnih institucija u sferi stranih ulaganja, te je istaknuta potreba za većim prisustvom bh. gospodarstvenika na gospodarskim manifestacijama koje se održavaju u Iranu radi promocije zemlje.

Vezani članci

Leave a Reply