Sam svoj liječnik: Koliko dugo smijemo uzimati tablete protiv bolova?

Sam svoj liječnik: Koliko dugo smijemo uzimati tablete protiv bolova?

Tablete protiv bolova često uzimamo olako, ne razmišljajući o njihovom utjecaju na organizam. Kako djeluju najčešći analgetici koji su svima nadohvat ruke i koliko se dugo smiju uzimati u kontinuitetu objašnjava magistra farmacije Franka Pelko.Tablete protiv bolova često uzimamo olako, ne razmišljajući o njihovom utjecaju na organizam. Kako djeluju najčešći analgetici koji su svima nadohvat ruke i koliko se dugo smiju uzimati u kontinuitetu objašnjava magistra farmacije Franka Pelko.

Kada govorimo o tabletama protiv bolova posebno je važno istaknuti one prodajne, koje svatko može kupiti u ljekarnama.
Zbog dostupnosti, najčešće dolazi do navikavanja, tumači za Zadovoljna.hr. magistra Pelko te u nastavku nabraja najprodavanije tablete protiv bolova:Najprodavaniji su ibuprofen (neofen, nurofen, ibustar, spidifen itd.), paracetamol (lekadol, lupocet, plicet itd.), naproksen natrij (nalgesin) i kombinacija paracetamola, propifenazona, kofeina i kodeina (caffetin i plivadon).

1. KRIVA DOZA I SUBJEKTIVAN DOJAM BOLA

Kod lijekova protiv bolova najvažnije je odrediti dozu.
Ona se izračunava prema tjelesnoj težini osobe kojoj je lijek namijenjen i u većini slučajeva se nažalost ‘ne pogodi’.
A ne možemo zanemariti ni ulogu bola koji je subjektivan simptom.
Bol je za svakoga individualan osjećaj te se tako mora liječiti i svaki pacijent – individualno.Ti lijekovi nisu ‘pametni’ i ne znaju točno što vas boli, već različitim mehanizmima djeluju na centar za bol i time sprečavaju neugodan osjećaj. Isto tako većina tih lijekova nema samo analgetsko djelovanje već djeluju kao i protiv temperature i upala.

2. KADA I KAKO DOLAZI DO NAVIKAVANJA?
— Franka PelkoKao i kod svega što se uzima dulje može doći kod navikavanja. Nakon nekog vremena tablete slabije djeluju na bol te su nam potrebne veće doze.U nekim slučajevima dolazi do navikavanja na sastavnicu lijeka (kodein kod caffetina i plivadona) – kod takvih lijekova na kutiji je jasno istaknuto da se ne smiju uzimati dulje od 3 dana.
U nekim drugim pak slučajevima receptorima je nedostatna doza koju uzimamo te ju je nakon nekog vremena potrebno povećavati sve više i više.
Kada govorim o duljem vremenskom period, mislim na više mjeseci pa i godine, jer nakon mjesec dana neće doći do nikakve prevelike promjene kod općenito zdrave osobe.

3. NE PRESKAČITE UPUTU U LIJEKU

Koliko god neke tablete smatrali “bezazlenima”, prije uzimanja prve doze obavezno je pročitati uputu o lijeku gdje je u većini slučajeva navedena i preporučena duljina uzimanja.
U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputama, lijek se uzima do poboljšanja simptoma (ukoliko je to glavobolja ili menstrualni bolovi, ne dulje od 10 – 15 dana). Ako simptomi ne prolaze potrebno je javiti se liječniku jer bolovi mogu biti povezani s nekim drugim bolestima.
Za svaki lijek postoji maksimalna dnevna doza koja se ne smije prekoračiti. Kod npr. prije navedenog ibuprofena to je 2400 mg, odnsono 6 tableta prodajnog neofena od 400 mg.
Naravno da postoji i cijeli niz lijekova protiv bolova koji se izdaju na recept, međutim njihov je spektar jako širok, a pacijent dobiva jasne upute za uzimanje već kod liječnika ili ljekarnika.

Vezani članci

Leave a Reply