Toyota i Mazda zajedno kreću u razvoj tehnologije za električna vozila

Toyota i Mazda zajedno kreću u razvoj tehnologije za električna vozila

Toyota Motor osnovala je s partnerom Mazdom novu tvrtku za razvoj tehnologije za električna vozila u nastojanju da dostigne rivale koji ulaze u sve frenetičniju utrku za proizvodnju vozila koja pokreću baterije.

Zakonodavci na ključnim tržištima, poput kineskog, agresivno potiču prelazak na električna vozila u iduća dva do tri desetljeća, pritišćući tradicionalne proizvođače vozila da ubrzaju s realizacijom svojih planova o električnim vozilima, dok istodobno cijene baterija padaju, a njihova je snaga sve veća.

Razvoj električnih vozila

Toyota je u priopćenju u četvrtak navela da će nova kompanija razvijati tehnologiju za električna vozila, i to minivozila, putnička vozila SUV i lagane kamione.

U tom zajedničkom pothvatu pod nazivom EV Common Arhitecture Spirit, Toyota će imati 90 posto vlasništva, a Mazda i Densko, najveći Toyotin dobavljač, svaki po 5 posto vlasništva.

Nakon godina u kojima se fokusirala na vozila koja idu na vodikove gorive ćelije, prošle godine Toyota je osnovala odjel za razvoj električnih vozila, koji vodi predsjednik uprave Akio Toyoda.

Vezani članci

Leave a Reply