Uber u Londonu od kraja mjeseca ostaje bez dozvole za rad

Uber u Londonu od kraja mjeseca ostaje bez dozvole za rad

Londonski regulator prijevoza ukinuo je Uberu dozvolu za rad od kraja ovog mjeseca, čime je pogođeno više od 40 tisuća vozača i tržište oglašavanja prijevoza.

“Uberov pristup i ponašanje pokazuju nedostatak korporativne odgovornosti u odnosu na niz pitanja koja imaju potencijalne implikacije na javnu sigurnost”, stoji u objavi regulatora Transport for London (TfL). Uber, koji ima pravo žalbe na tu odluku u roku od 21 dan, zasad je nije želio komentirati. Nije jasno hoće li ta kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza moći poslovati u listopadu, odnosno u razdoblju dok se razmatra potencijalna žalba.

Uber se u Londonu zbog svojih uvjeta rada suočio s negativnim kritikama sindikata, parlamentarnih zastupnika i tradicionalnih vozača taksija. Američka tehnološka kompanija u proteklih nekoliko mjeseci pretrpjela je niz afera, uključujući i optužbe za seksizam i uznemiravanje zaposlenika, a uslijed pritiska dioničara odstupio je suosnivač i izvršni direktor Travis Kalanick. Uber je bio prisiljen blokirati rad svoje mobilne aplikacije u nekoliko zemalja, uključujući Dansku i Mađarsku, dok se u prijeporu s regulatorima nalazi u više američkih saveznih država te zemljama širom svijeta. Londonski gradonačelnik Sadiq Khan izjavio je da podržava odluku prijevozničkog regulatora. “Sve tvrtke u Londonu moraju poslovati prema pravilima i pridržavati se visokih standarda koje očekujemo, posebice kada je u pitanju sigurnost korisnika. Bilo bi pogrešno da je TfL produžio licencu Uberu ako postoji išta što bi moglo predstavljati prijetnju sigurnosti stanovnika Londona”, naglasio je Khan.

 

Vezani članci

Leave a Reply