BiH najviše izvozi meso peradi

BiH najviše izvozi meso peradi

Peradarstvo u Bosni i Hercegovini u posljednjih pet godina bilježi pozitivan bilans vanjskotrgovinske razmjene, uz kontinuirano dobru pokrivenost uvoza izvozom.

– Pozitivni trendovi nastavljeni su i u prvom polugodištu ove godine, kada je ovaj sektor ostvario izvoz od 24,4 milijuna KM, uvoz je iznosio 14,8 milijuna KM, a pokrivenost uvoza izvozom čak 164 posto, rečeno je za Fenu u VTKBiH.

Prema analizi koju su sačinili VTKBiH i USAID/Sweden FARMA II, ključne zemlje partneri u prošloj godini bile su uglavnom zemlje CEFTA regiona. Najviše izvozimo prerađevine od mesa peradi (65 posto), meso peradi, jaja i živu perad, dok uvozom dominira meso peradi (62).

Dobijanje dozvole za izvoz u EU za odabrane objekte, kako se navodi u toj analizi, predstavljalo bi značajan impuls za proširenje proizvodnog i prodajnog asortimana proizvoda, kao i značajnije razvijanje ovog podsektora prehrambene industrije.

U BiH je 26. rujna doputovao inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije EU koji vrši procjenu sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva, a planirano je da inspekcija u BiH boravi do 6. listopada i posjeti četiri kandidirana objekta koja pripadaju kompanijama Brovis, Madi, Agreks i Ovako.

Vezani članci

Leave a Reply