Bitcoinom do državljanstva

Bitcoinom do državljanstva

Vlada otočne države Vanuatu, smještene u južnom Tihom oceanu, istočno od Australije, objavila je kako se proces dobivanja njihovog državljanstva od sada može platiti i bitcoinom. Prvi je ovo slučaj u svijetu gdje se institucijama jedne države može za prijavu za državljanstvo platiti kriptovalutom. Sve je omogućila državna agencija Vanuatu Information Centre kojoj je zadaća promovirati ulaganja u ovu državu.

“Iako postoje sumnje oko toga da se kriptovalute koriste za ilegalne aktivnosti, upravo suprotno je točno. Kriptovalute postoje u potpuno otvorenom registru u kojem je vidljiva cjelokupna povijest nastanka i trgovanja. Naše prihvaćanje plaćanja bitcoinom osnažit će proces borbe protiv pranja novca, a u isto će vrijeme ponuditi i fleksibilnost u svijetu u kojem je sve teže provoditi međunarodne financijske transakcije”, poručili su iz Vanuatu Information Centrea.

Prednost dobivanja državljanstva Vanuatua je i u tome što se tamo kapitalna dobit oporezuje niskim stopama, pa vlasti očekuju kako će “bitcoin milijunaši” aplicirati za državljanstvo i potom u njihovoj zemlji pretvarati bitcoine u druge oblike imovine.

Vanuaćanin, tako, možete postati uplatite li oko 44 bitcoina (200.000 dolara), dok su ostali uvjeti manje bitni. Kako je Vanuatu članica Commonwealtha, putovnica te zemlje omogućava putovanje bez potrebe za vizom u 113 zemalja uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusiju i države članice Europske unije.

No, Vanuatu ne priznaje niti jedan oblik dvojnog ili višestrukog državljanstva, pa vlasnik njihove putovnice ne smije imati niti jednu drugu izdanu bilo gdje u svijetu. Također, državljani Vanuatua koji plaćanjem dođu do putovnice u toj zemlji nemaju pravo glasa niti se smiju kandidirati za javne funkcije.

Vezani članci

Leave a Reply