Budu li ih morali zaposliti, Uber će mijenjati odnos s vozačima

Budu li ih morali zaposliti, Uber će mijenjati odnos s vozačima

Iz Ubera su priopćili da će njihovi vozači u Ujedinjenom Kraljevstvu doživjeti velike promjene ako se zakonski odredi da oni moraju biti zaposlenici tvrtke. Znak je to da je kompanija spremna na prilagodbe odnosa s vozačima zahvaljujući velikom pritisku regulatora.

Uber bi tako postao nešto slično tvrtki za najam privatnih vozila koja bi morala imati veću kontrolu nad radom svojih vozača, pojasnio je predstavnik za odnose s javnošću u Britaniji Andrew Byrne prilikom saslušanja pred parlamentarnim odborom. Ta izjava jedna je od rijetkih u kojima kompanija javno popušta pritiscima neke države.

Byrne je naglasio kako bi promjene bile značajne te bi donijele puno veće troškove za Uber koji bi morao formalno zapošljavati vozače. Konkretno, morali bi djelatnicima garantirati minimalnu plaću, podmiriti troškove zdravstvenog osiguranja i dati mogućnost godišnjih odmora, izostanaka zbog bolesti te roditeljske dopuste.

On je dodao kako bi se uvođenjem takvih pravila, odnosno formalnim zapošljavanjem vozača u tvrtki, narušila fleksibilnost koja je jedna od glavnih odlika Ubera. Pojasnio je da sada vozači mogu zaraditi do 15 funti po satu, premda to ne obuhvaća troškove goriva, osiguranja i održavanja vozila. Iz tvrtke tvrde kako bi ih uvođenje novih pravila o zapošljavanju stavilo u poziciju da djelatnicima ne bi mogli isplaćivati više od minimalca, odnosno sedam i pol funti nakon odbitaka.

Ujedinjeno Kraljevstvo pokušava pronaći model u kojem bi doskočili praksi tvrtki koje unajmljuju radnike, samostalne poduzetnike, a ne zapošljavaju ih sa svim pripadajućim povlasticama. Kritičari Uberovog modela poslovanja, uključujući taksi kompanije, ističu da je takav pristup zaobilaženje radnog zakonodavstva i drugih odredbi kako bi troškovi bili što manji, a tvrtke brže rasle.

U Uberovom slučaju kritike su upućene i na sigurnosne aspekte provjere vozača te opasnosti zbog prevelikog broja radnih sati, a sindikati su kritizirali regulatora što u razlozima ukidanja dozvole za poslovanje u Londonu nisu naveli i tretman radnika.

Vezani članci

Leave a Reply