Četiri bh. tvrtke dobile dozvolu za izvoz piletine na tržište EU

Četiri bh. tvrtke dobile dozvolu za izvoz piletine na tržište EU

Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije Europske unije (bivši FVO) dao je dozvolu bh. tvrtkama Madi, Ovako, Brovis i Agreks za izvoz pilećeg mesa i mesnih prerađevina od pilećeg mesa na tržište EU, doznaje Klix.ba.

Inspektori su do 6. listopada posjetili četiri kandidirana objekta koji trenutno imaju kapacitet za izvoz u Europsku uniju i to tvrtke Madi, Ovako, Brovis i Agreks, a u skorijoj budućnosti u opticaju su i neke druge tvrtke.

Cilj je bio provjeriti funkcioniranje sustava službenih kontrola u sektoru peradarstva. Inspekcija je obišla i nadležno ministarstvo te Ured za veterinarstvo BiH.

BiH bi već u narednim mjesecima mogla sa svojim proizvodima od piletine izaći na veliko tržište Europske unije, što bi na kraju utjecalo na povećanje broja radnih mjesta u toj oblasti, ali i na cjelokupnu ekonomiju države.

Ranije je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao da je BiH izuzetno potentna zemlja kada je riječ o ovoj vrsti proizvodnje, te da imamo mnogo tvrtki koje maksimalno ulažu u ovu industriju.

“Naše tvrtke su generalno izvozno orijentirane, tako da se nadamo da ćemo i ovaj put dobiti pozitivnu ocjenu, kao što je to bio slučaj s mlijekom i mliječnim proizvodima”, kazao je Šarović.

Vezani članci

Leave a Reply