Cyber zaštita predstavlja veliki izazov za razotkrivanje terorizma

Cyber zaštita predstavlja veliki izazov za razotkrivanje terorizma

Teroristički napadi promijenili su se zajedno s kompletnim svijetom, što znači da su odavno vezani uz digitalne uređaje, internet i alate kojima se se treba služiti da bi to dvoje bilo spojeno na adekvatan način. Upravo zato je cyber zaštita postala potreba kao nikad prije, uz nju se može spriječiti napade, razotkriti terorističke grupacije te u konačnici spasiti mnogo života.

Velika Britanija to je shvatila i oformila Government Communications Headquarters (GCHQ), što u doslovnom prijevodu na hrvatski jezik znači sjedište vladinih komunikacija. Zadaća te institucije jest osigurati cyber zaštitu ne samo na državnoj razini već i onim nižima, a to podrazumijeva kompanije, ali i građane.

“Zaštititi naše građane dok su online trebala bi postati naša glavna zadaća u neprekidnoj borbi protiv terorizma”, rekao je Jeremy Fleming, direktor GCHQ-a.

I dok je ta institucija odgovorna za prikupljanje informacija o kriminalcima, teroristima i situaciji u stranim zemljama, ima produženu ruku u Nacionalnom cyber centru za sigurnost (NCSC – National Cyber Security Centre), koji je zabilježio 1131 cyber incident samo u zadnjih 12 mjeseci, što je izniman broj i tko zna koliko štete je spriječeno zahvaljujući pravodobnoj reakciji.

Svim tim borcima protiv terorizma pomaže činjenice da je svijet bolje povezan nego ikad prije, da se uz kriptirane informacije podiže razina sigurnosti te da je brzina interneta na najvišim razinama u povijesti. Ali, takve prednosti ne koriste samo dobri momci.

“Sve to što imamo mi, imaju i terorističke grupacije te jako vješto koriste. Isto kako je njima teško doći do naših informacija, tako je nama još teže doći do njihovih jer oni su ti koji se skrivaju i koje treba prvo pronaći, a potom se baviti informacijama kojima raspolažu”, naglasio je Fleming te ponovio da je prioritet ulagati u cyber sigurnosti, stručne kadrove i boriti se protiv terorizma u digitalnom prostoru…

Vezani članci

Leave a Reply