EU kaznila Amazon s 250 milijuna eura

EU kaznila Amazon s 250 milijuna eura

Amazon je još jedna velika američka tvrtka koju je Europska unija kaznila zbog izbjegavanja poreza. Europska je komisija toj kompaniji odredila kaznu od 250 milijuna eura plus kamate zbog nerealno malog iznosa poreza kojeg su platili u Luksemburgu.

Povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je kako je Luksemburg Amazonu naplaćivao nelegalno umanjen porez. Zahvaljujući tome, ustvrdila je Vestager, na čak tri četvrtine njihovih prihoda nije obračunat odgovarajući porez.

Amazon je još jedna u nizu tvrtki kojima je povjerenica za tržišno natjecanje trn u oku. Zahvaljujući prevelikim olakšicama, Europska je komisija prošle godine Appleu izrekla kaznu od čak 13 milijardi eura. Ujedno je Vestager naglasila kako bi Irska, koja je Appleu omogućila takve poreze, mogla biti kažnjena jer nije naplatila kaznu i zaostatke u zadanom roku.

Raznim manevrima i prebacivanjem novca s računa na račun te dobivanjem povlaštenih poreza u određenim članicama Europske unije, multinacionalne tvrtke uspješno izbjegavaju plaćanje većih poreza. Povjerenica Vestager glavna je zagovornica ujednačenih stopa korporativnih poreza, a odluke Europske komisije to zorno pokazuju.

Amazon, koji će do kraja godine zapošljavati 65 tisuća djelatnika, zanijekao je povlašteni položaj u Luksemburgu. U pisanoj izjavi ustvrdili su kako su platili porez sukladno onome što je Luksemburg zahtijevao od njih, a što je, tvrde, u skladu s međunarodnim poreznim zakonima. Poručili su da će proučiti presudu te će potom razmotriti moguće pravne poteze.

 

Vezani članci

Leave a Reply