Europska unija nakon 50 godina ukida kvote za šećer

Europska unija nakon 50 godina ukida kvote za šećer

Posljednji sistem poljoprivrednih kvota, koji upravlja proizvodnjom šećera u EU, ukinuta je 30. rujna, nakon gotovo 50 godina, a što je dio glavne reforme i restrukturiranja Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).

Sistem šećernih kvota uveden je sa prvim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike o šećeru 1968. godine, kao podrška za proizvođače postavljanjem na nivo znatno iznad cijene svjetskog tržišta. Odluku o okončanju kvotnog sistema za šećer donijele su 2006. godine države članice EU.

Kraj kvotnog sistema prati značajnu reformu sektora od 2006-2010. Prosječna cijena šećera u EU se oporavila od kraja 2016. godine na oko 500 eura po toni i stabilna je u posljednjih nekoliko mjeseci.

– Kraj sistema kvota predstavlja važnu prekretnicu našeg europskog sektora šećera i predstavlja još jedan važan korak u tržišnoj orijentaciji Zajedničke poljoprivredne politike”, rekao je komesar za poljoprivredu Phil Hogan te dodao:

“Proizvođači će sada imati priliku da prošire svoju trgovinu na globalnom tržištu, a uz odgovarajuću političku podršku Europske komisije, kao što je Opservatorij tržišta šećera koji pruža pravovremene i relevantne informacije o tržištu, oni bi trebali imati sve šanse za uspjeh”.

Između 2006. i 2010. godine sektor šećera je restruktuiran uz podršku 5,4 milijardi eura. Kao rezultat toga, sektor je bio u stanju da se pripremi za kraj kvota, a produktivnost se značajno poboljšala tijekom posljednjih godina. Kraj sistema kvota daje proizvođačima mogućnost da svoju proizvodnju prilagođavaju stvarnim komercijalnim mogućnostima, naročito u istraživanju novih izvoznih tržišta.

Takođe značajno pojednostavljuje postojeće upravljanje politikom i administrativno opterećenje za operatore, proizvođače i trgovce.

EU je vodeći svjetski proizvođač šećerne repe (približno 50% od ukupe proizvodnje). Međutim, šećerna repa predstavlja samo 20% svjetske proizvodnje šećera; ostalih 80% se proizvodi od šećerne trske. Većina šećerne repe u EU raste u sjevernoj polovini Europe, gdje je klima pogodnija za rast repe. EU takođe ima važnu industriju prerade koja obrađuje uvoz šećerne trske.

Vezani članci

Leave a Reply