Konkurencijsko vijeće BiH pokreće postupak protiv Addiko banke

Konkurencijsko vijeće BiH pokreće postupak protiv Addiko banke

Konkurencijsko vijeće BiH na posljednjoj sjednici je usvojilo zaključak kojim se pokreće postupak protiv Addiko banke i entitetskih agencija za bankarstvo radi utvrđivanja postojanja zabranjenih sporazuma, odnosno zlouporabe dominantnog položaja.

Postupak je pokrenut po zahtjevu Udruženja korisnika kredita „Švicarac“ protiv Addiko Bank Sarajevo, Addiko Bank Banja Luka, Agencije za bankarstvo FBiH i Agencije za bankarstvo RS, radi mogućeg kršenja Zakona o konkurenciji.

Predsjednik udruženja „Švicarac“ Kemal Duraković rekao je za BiznisInfo da vjeruje da je Konkurencijsko vijeće nestranačka institucija i da „nije pod uticajem bankarskih lobija“, te da će odlučiti onako kako Zakon o konkurenciji nalaže.

– Mi gdje god osjetimo da ima zakonske osnove da se borimo protiv Hypo banke mi u tom pravcu idemo, kazao je Duraković.

Iz Addiko banke (bivše Hypo) za BiznisInfo su potvrdili da su zaprimili navedeni zaključak Konkurencijskog vijeća.

– Zahtjev iz tog zaključka smatramo neutemeljenim, ali svakako ćemo poduzeti sve pravne mjere propisane zakonskim propisima u svezi s tim. Zakonitost plasmana sa CHF valutnom klauzulom je u više navrata potvrđena pravosnažnim sudskim presudama, uključujući i presude i pravna mišljenja Vrhovnih sudova FBiH i RS. Nakon što su uvidjeli da ne mogu osporiti ovu činjenicu pred sudskim institucijama, predstavnici Udruženja Švicarac pokušavaju na druge načine, podnoseći različite vrste žalbi i prigovora, poput ovoga, izvršiti pritisak na banku, navode iz Addiko banke Sarajevo.

Vezani članci

Leave a Reply