Ljekovito bilje iz BiH na tržištu Abu Dabija

Ljekovito bilje iz BiH na tržištu Abu Dabija

Kako pojedinci u našoj zemlji znaju preuzeti incijativu i poduzetništvo izdignuti iznad okvira nacionalnog svjedoči nam i priča iz Bihaća supružnika Ismete i Fahira Alibabića, koji se bave proizvodnjom ljekovitog bilja.

“Orhideja” je obiteljski biznis obitelji Alibabić koji se bave proizvodnjom ljekovitog bilja i biljnih preparata. Početkom mjeseca ovaj biznis našao je svoj put do tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Alibabić kaže kako je u ovu arapsku zemlju uputio značajnu količinu proizvoda, a ove godine će po treći put sudjelovati na velikom gospodarskom sajmu koji se održava u Abu Dabiju. “U posljednje dvije godine uspostavili smo kontakte s arapskim kupcima i ostvarili određene poslovne aranžmane. Radi se o velikom tržištu koje je izuzetno zainteresirano za ovu vrstu proizvoda”, istakao je Alibabić.

Proizvodnju bilja po organskoj recepturi započeli su prije desetak godina na plantažama u selu Srbljani, u okolici Bihaća. “Uzgajamo desetak vrsta ljekovitog bilja i u proizvodnji ne upotrebljavamo nikakva kemijska sredstva. Na našim plantažama rastu neven, melisa, menta, artičoka, peršun i druge biljke, a sakupljamo i divlje biljke na obroncima Plješevice i Grmeča”, kažu Alibabići.

Od ljekovitog bilja pripremaju razne čajeve, čajne mješavine, meleme, kreme, ulja, tinkture, sirupe, a njihovi proizvodi se koriste u liječenju masnoće u krvi, problema sa želucem, bolesti urinarnog trakta, bubrega, cista i mioma, neplodnosti, kožnih oboljenja i drugih bolesti.

Novost koju su uveli u “Orhideji” jeste kozmetički proizvodi koji su veoma traženi na tržištu. Iako upravo ova linija zahtjeva ogroman trud i posvećenost, ali se po riječima Alibabića on svakako isplati. U posljednjim godinama sa proizvodima su se predstavili na brojnim sajmovima i manifestacijama i takvu praksu planiraju primjenjivati i u budućnosti.

Vezani članci

Leave a Reply