Muči vas “Skinny Fat” izgled? Evo zašto je tako teško riješiti ga se

Muči vas “Skinny Fat” izgled? Evo zašto je tako teško riješiti ga se

Ako ste se odlučili za tjelovježbu i jedan od glavnih razloga za to je promjena sastava tijela, primjerice, izgradnja mišića ili gubitak sala, morate biti svjesni trenutnog stanja i krenuti ka jednom cilju. Ako imate višak masnih naslaga, trening i prehranu treba prilagoditi sagorijevanju masnih stanica, a ako ste prilično mršavi i želite povećati masu, morate se usredotočiti na povećanje mišića. Međutim, postoji i prilično nezahvalan izgled kojem je potrebno pristupiti malo pametnije kako ne biste gubili vrijeme i dugoročno tapkali u mjestu – tzv. “skinny fat” izgled.

“Skinny fat”, kao što sam termin govori, jest izgled koji je kombinacija viška masnih naslaga i jako slabe muskulature, a glavne značajke su:
– općenito “mršava” kompozicija
– prilično vidljive nakupine masnih naslaga na područjima kao što su bokovi, donji dio trbuha i leđa, te donji dio prsa
– slabe ruke, a i općenito mala mišićna masa
– često je karakteristika kod nešto viših ljudi
– u odjeći naizgled mršav izgled
– tanka zapešća i gležnjevi

“Skinny fat” izgled može biti rezultat nešto lošije genetike u kombinaciji s nedostatkom aktivnosti, loše dijete koja učestalo dovodi do jo-jo efekta i dr. Mnoge su greške koje možete napraviti ako ste “skinny fat”. Prije svega trebate znati kako se ne smijete voditi vagom, već ogledalom i određivanjem sastava tijela. Ako ste se odlučili koncentrirati isključivo na gubitak sala koji vas živcira, a opet niste ni blizu pretilim osobama, sigurno ćete pogriješiti. Dok se dugo budete mučili da otopite tvrdoglavo masno tkivo izgubit ćete sve mišiće, a onda dok ih budete pokušavali vratiti, isto tako vratit ćete sve ono salo što ste prethodno izgubili. Ako pak budete navalili na mišićnu masu, uz nju ćete zasigurno dodati i još masnih naslaga. U konačnici, nakon dva koraka naprijed napravit ćete dva koraka unazad i pravi rezultati nikad neće doći.
Što napraviti u slučaju “skinny fat” izgleda?

Trening
Ostavite se cardio aktivnosti na neko vrijeme, odnosno nemojte započeti svoju transformaciju i bazirati je na puno takvih aktivnosti. Baza bi trebao biti trening snage i jakosti u teretani kako bi se mišići potakli na rast i razvoj. Trebate se fokusirati na razvoj snage kod složenih vježbi poput čučnja, mrtvog dizanja, bench pressa i sl. Vježbe izvodite u 10-12 ponavljanja, u 3-6 serija.Prehrana

Bit će potrebno pratiti kalorije i omjer makronutrijenata. Proteini bi svakako trebali biti baza. Nakon toga odrediti unos masti, a prema tome dopuniti prehranu ugljikohidratima. Poželjno je ići u blagi deficit, a ne znatno smanjiti kalorije te ih potom postepeno povećavati i malenim koracima raditi na mišićnoj masi. Zaboravite pločice i skidanje ono “malo” sala što prekriva donji dio trbuha. Prije svega izgradite nešto veću muskulaturu malim koracima i onda se posvetite definiciji, jer u suprotnome ćete se dugo boriti s nepoželjnim sastavom tijela. S malo mišića i iritantnim masnim naslagama.

Vezani članci

Leave a Reply