Nokia i Microsoft su još 2014. imali “bezokvirni telefon” ali su misteriozno odustali od njega

Nokia i Microsoft su još 2014. imali “bezokvirni telefon” ali su misteriozno odustali od njega

Evo jedne vijesti koja će doći kao sol na ranu svim fanovima sada propalog Windows Phone operativnog sustava. Mrzite kako vas je Microsoft u zadnjih godinu dana maltretirao generičkim uređajima kao što je Lumia 950? Što ako vam kažemo da su još tijekom 2014. imali spreman jeftin pametni telefon (cijena ispod 200$) sa bezeless dizajnom kao na Xiaomi Mix, ali su odustali od njega? Sada sigurno mislite kako ćemo vam pokazati neke konceptne rendere i nedovršene sheme, ali nećemo. Ekipa sa WindowsCentral se dokopala tog uređaja kodnog imena “Vela” i čak su odradili jednu retro recenziju.

Lumia “Vela” aka Lumia 435

Zanimljivo je da je taj uređaj trebao biti pripadnik low-end klase. Da je nekim slučajem ugledao svjetlo dana na tržištu bi se pojavio pod nazivom Lumia 435, a ako vam to zvuči poznato to je zato što je Microsoft doista izbacio Lumiu 435 – samo što ne izgleda ni blizu kao na ovim slikama. Pogledajte samo te slike iznad i ispod. Da ste 2014. godine tražili low-end pametni telefon ovo bi čak možda bilo dovoljno da vas nagovori da isprobate Windows Phone.

Zaslon je dijagonale 5″, HD rezolucije, prednja kamera se kao kod Xiaomi Mix-a i sličnih modernih uređaja nalazi na donjem dijelu, a jedino je hardver najmanje zanimljiv. Koliko god dobro izgledao izvana toliko je “dosadan” bio iznutra. Snapdragon 200, 1 GB RAM-a, mizernih 4 GB interne memorije i 1800 mAh baterija činili su osnovu svega. Ukupne dimenzije uređaja bile su svega 126.72 mm x 67.78 mm x 9.25 mm što ga po današnjim standardima čini manjim od “mini”.

Nokia je imala puno hrabrih projekata koje je Microsoft na kraju srezao, iz ovih ili onih razloga. Zlobnici bi rekli da Microsoft softverski nije mogao pratiti Nokijin hardverski razvoj i što je najgore ne bi bili daleko od istine. Za McLaren su rekli da su ga otkazali jer su smatrali da s 3D Touch tehnologijom ne idu nigdje, ali za ovaj nisu dali razloge i vjerovatno ih nikada neće dati. Možda si jednostano nisu mogli dozvoliti da njihov najjeftiniji pametni telefon izgleda bolje od top modela? Iz tog pitanja neizbježno proizlazi drugo pitanje: Zašto Microsoft nije napravio high-end model sa ovakvim dizajnom?

Što vi mislite o Lumia Vela i smatrate li da je Microsoft napravio veliku grešku otkazivanjem ovog uređaja?

Vezani članci

Leave a Reply