Poslovni prihodi tvrtki u BiH prvi put će premašiti milijardu KM

Poslovni prihodi tvrtki u BiH prvi put će premašiti milijardu KM

Bosna i Hercegovina će ove godine prvi put dobiti kompanije čiji godišnji poslovni prihodi iznose više od milijardu maraka. BiH će dobiti namajmanje jednu, a možda i više takvih komapnija.

Poduzeće čiji će prihodi sigurno premašiti milijardu KM je Elektroprivreda BiH.

Podsjetimo da su mediji početkom ove godine pisali da su prihodi Elektroprivrede BiH već u 2016. premašili milijardu KM. No, istina je da su poslovni prihodi poduzeća lani iznosili 997 milijuna KM.

To se vidi iz izvještaja objavljenog na Sarajevskoj berzi ali i iz priznanja 100 najvećih kompanija u BiH koje je dodijeljeno prije nekoliko dana, a na kojem je po visini ostvarenog prihoda prvoplasirana JP Elektroprivreda BiH sa 997.870.238 KM.

Pojasnimo da je EP BiH ostvarila lani i financijske prihode od 7 milijuna KM (od čega se 6,4 milijuna KM odnosi na prihode od kamata), te ostale prihode od oko 16 milijuna KM (otpis obaveza, ukinuta rezerviranja i sl.).

No, prihodi iz poslovanja tek ove godine će premašiti milijardu KM. Na polugodištu ove godine prihodi EPBiH iznosili su 568 milijuna KM što je za oko 100 milijuna KM više u odnosu na prvo polugodište lani, i na sigurnom su putu da pređu granicu od milijardu maraka.

Osim toga, moguće je da i prihodi kompanije Bingo premaše milijardu maraka. Prihodi ove tvrtke lani su iznosili 915 milijuna maraka, dok su godinu ranije bili 806 milijuna.

Ako se taj trend rasta nastavi i u ovoj godini, što se može očekivati jer je firma nastavila s ekspanzijom, njeni prihodi također će premašiti milijardu maraka.

Vezani članci

Leave a Reply