Prskalo: U našem gradu ne postoji garaža bez motora, a žene su agresivniji ali i pažljiviji vozači!

Prskalo: U našem gradu ne postoji garaža bez motora, a žene su agresivniji ali i pažljiviji vozači!

Zanimljiva je činjenica da u Gornjem Vakufu/Uskoplju na četiri tisuće stanovnika ovoga malog gradića postoji tisuću motocikala u garažama, što pokazuje koliko mještani vole motore i ovu vrstu razonode. To nam je i bio odličan povod da razgovaramo s Marinkom Prskalom, članom Uprave Moto kluba “Jastrebovi Gornji Vakuf/Uskoplje”.

Za početak recite nam je li istina da u G.Vakzfu/Uskoplju ne postoji garaža bez motora?

Slikovito rečeno, da! Točna konstatacija je da svakim danom dolaze novi motori.

Koliko dugo postoji Vaš klub i tko je  predsjednik istog?

Klub je utemeljen 2002. godine te je, uz manje prekide, egzistirao sve do 2014. godine kada se  formira novo rukovodstvo koje ulaže velike napore u  stvaranju pozitivne klime što je dovelo do omasovljenja članova kluba. Predsjednika našeg kluba je gospodin Ljubo Herceg.

Koliko članova brojite? Imate  li među članovima žena te kakve su žene vozačice?

Klub trenutno broji 70 članova, od čega su četiri žene. Na Vaše pitanje, kakve su žene vozačice, mogu vam dati zanimljiv odgovor. Naime, naše članice agresivnije su od svojih muških kolega, ali ujedno i pažljivije. U klubu bi bio znatno veći broj članova, da Statutom i Pravilnikom o radu MK Jastrebovi nije napravljen jedan filter o prijemu u klubu. Svaki novi član mora proći prijemni period od godine dana, nakon čega Skupština MK Jastrebovi daje svoje mišljenje o  prijemu u članstvo kluba. Svi članovi kluba moraju poštivati Statut i Pravilnik o radu MK Jastrebovi. Oni koji se ne ponašaju sukladno navedenom, izriču im se odgovarajuće stegovne mjere, sve do udaljavanja iz kluba.

Vaš moto klub je poznat po brojni humanitarnim akcijama? Za naše čitatelje izdvojite najznačajnije akcije koje ste uradili?

Naš Moto klub sudjeluje u mnogim manjim ili većim humanitarnim akcijama, od toga  bih izdvojio sljedeće: Drugu godinu zaredom sudjelujemo na Božićnom sajmu, u  organizaciji bugojanskog  ogranka Matice hrvatske, kao Moto-Mrazovi. Jedan broj članova MK  na sajam dolazi motorima te s darovima odlaze u posjet Udruzi “Leptir” Bugojno koja je u službi djece s posebnim potrebama. Dugi niz godina članovi MK sudjeluju i u proslavi  Duhova u Fojnici, obilježavajući svetkovinu cestom preko Vranice ka Fojnici, a poslije mise, idu u posjet Zavodu za zbrinjavanje invalidnih osoba Bakovići, naravno uz  prigodne poklone. Zadnja akcija je bila u prikupljanju sredstava za oboljelu djevojčicu Sajru  iz Zenice.

Imate li suradnju sa ostalim moto klubovima u BiH i regiji?

Naravno, najveća vrlina bajkera jest druženje, upoznavanje, razmjene informacija, iskustava, te pomoć jedni drugima, bez obzira odakle tko dolazi i gdje putuje.  Najveća suradnja se ostvaruje na  moto-susretima, gdje se ljudi međusobno druže, pozivaju na moto-susrete, razmjenjuju iskustva i naravno dobro zabave. Ta suradnja je prešla odavno regionalne okvire, tako da nam dolazi dosta klubova iz EU.

Gdje je vaš motoklub imao posljednje gostovanje i koga ste Vi  u Vašem gradu ugostili?

Naš MK izuzetno je aktivan u  moto susretima , koje organiziramo već treću godinu. Posljednje gostovanje ima li smo u N. Travniku i Drvaru, gdje smo srdačno primljeni. Do sada kao goste smo imali veliki broj klubova kako iz regije, tako i europskih zemalja.

 Ljeto je idealno vrijeme za ljubitelje motora. Koje aktivnosti je imao Vaš Moto klub proteklu ljetnu sezonu?

Naravno, devedeset posto aktivnosti koje radimo realiziramo u ljetnom periodu. Prema planu rada za ovu godinu odradili smo značajan broj aktivnosti. Posebnu pozornost posvetili smo sigurnosti u prometu naših članova i  posjete moto-susretima. Kao domaćini moto-susreta u Uskoplju, imali smo   detaljne pripreme i planiranja, kako bi sve proteklo u najboljem redu. Analizom dosadašnjih posjeta na moto susretima i pozitivnih utisaka, ovogodišnji moto-susreti su bili do sada najposjećeniji kda je u pitanju G. Vakuf/Uskoplje.

Facebook stranica “Jastrebova”

Koliko službene udruge u BiH mogu učiniti na poboljšanju uvjeta u prometu za motocikliste?

Trenutno službene udruge ne mogu učiniti ništa. Mislimo da oni koji kreiraju kompletnu  politiku sigurnosti prometa  su ostali u zastarjeloj slici ranijeg društva, bez pozitivnog pomaka.  Motociklisti se samo spominju na testovima koji su još iz kamenog doba, a naravno percepcija u javnosti ostala je uvijek ista o poimanju bajkera, bez mogućnosti kretanja ka nečem novom i suvremenijem.  U svemu tome mi pokušavamo svojim ponašanjem promijeniti sliku u javnosti, ali nažalost ni mediji ne prepoznaju ovu populaciju, niti im daju prostor u istim. Kao najugroženija populacija u prometu, svakodnevno smo izloženi neodgovornim vozačima, s tim da se ne može izostaviti činjenica da ima i neodgovornih motociklista.

Što nam za kraj poručuje pravi bajker?

Pravi bajkeri su miroljubivi ljudi, spremni pružiti  pomoć u svakom trenutku. Nisu skloni neredima, vole se družiti a prije svega vole motore. Od pravog  bajkera možete očekivati samo pozitivno ponašanje, koje i oni očekuju od vas. Pazite ih u prometu, jer su ranjiviji od vas, a svaku vašu dobru gestu će nagraditi dobrim.

Biljana Jakić/VIPmagazin.ba

Vezani članci

Leave a Reply