Trebinje: Odlučeno da pristojbu za vjenčanja plaćaju svadbeni saloni, a ne mladenci

Trebinje: Odlučeno da pristojbu za vjenčanja plaćaju svadbeni saloni, a ne mladenci

Brojne su pogodnosti koje Grad Trebinje kojima ova društvena zajednica želi postati idealna za sve građane, a jedna od najnovijih je i odluka da pristojbu za vjenčanja ne plaćaju mladenci nego svadbeni saloni.

Riječ je o izmjeni Odluke o komunalnim porezima, kojom su trebinjski odbornici odlučil da pristojbu od 500 KM za masovne skupove, vjenčanja i koncerte više ne plaćaju mladenci, nego organizatori takvih skupova, prenose Nezavisne novine.

Iako je trebinjska odbornička opozicija odluku protumačila na način da nijedan vlasnik svadbenog salona neće ići na svoju, već na štetu korisnika salona, što je navodno u direktnoj koliziji s ranijom odlukom o stimuliranju novopečenih bračnih parova, Janja Ćapin, načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne djelatnosti, to odlučno demantira.

“Stav Gradske uprave je da će to isključivo morati plaćati vlasnici svadbenih salona, a ne mladenci, što će im biti precizno rečeno na sastanku koji smo s njima zakazali u ponedjeljak”, izjavila je Ćapinova.

Ona je pojasnila da se ovom odlukom nije željelo ići protiv mladenaca, već naprotiv, da se ovim porezom, kao i povećanjem poreza za vlasnike kladionica, lutrije i uopće igara na sreću, planira na godišnjem nivou ostvariti dodatnih 200.000 KM, koje će biti usmjerene na proširena prava iz socijalne zaštite, putnu i komunalnu infrastrukturu te na ostale vidove pomoći.

“To podrazumijeva i materinski dodatak, i stimuliranje novosklopljenih brakova, pomoć djeci i ugroženim obiteljima, tako da ni u kojem slučaju ova odluka ne može biti protiv stimuliranja ni mladenaca ni obitelji uopće”, objašnjava Ćapinova.

Vlasnici trebinjskih svadbenih salona su već održali neformalni sastanak u vezi s ovom odlukom, ali nisu željeli davati bilo kakav komentar dok se u ponedjeljak ne susretnu s gradskim vlastima.

Uz podsjećanje da na području Trebinja djeluju 33 kladionice i da one ni dosad nisu uredno izmirivale obaveze prema gradu Trebinje u smislu obaveza naplate lokalnih prihoda preko Poreske uprave, Ćapinova je podsjetila da će komunalne pristojbe za vlasnike kladionica, lutrije i igara na sreću sa dosadašnjih 2.000 KM biti povećane na 5.000.

Istom odlukom su uvedene su i pristojbe u iznosu od 20 odnosno 50 maraka za glazbu uživo unutar i izvan ugostiteljskih objekata.

Vezani članci

Leave a Reply