Odlična prognoza: Turizam u BiH ima veliki potencijal

Odlična prognoza: Turizam u BiH ima veliki potencijal

Bosna i Hercegovina kao turistička destinacija ima veliki potencijal da nastavi da se razvija iznad europskog prosjeka, navodi se u analizi Euromonitora, izvještava Indikator.ba.

– Nedavni razvoj turističke industrije u Bosni i Hercegovini bio je zbog poboljšanja podršci infrastrukturi. Primjeri uključuju proširenje Wizz Air-ovih operacija na uključivanje Sarajevskog aerodroma, nastavak širenja mreže autoputeva i veći priliv stranih investicija u smještaj, navodi se u analizi.

Dodaje se da je kanal za maloprodaju putem interneta postao snažniji od offline mreže u sektoru putovanja i turizma u Bosni i Hercegovini tijhekom 2017. godine.

Ovaj trend nije izazvan samo rastućom potražnjom potrošača za pogodnijim sredstvima za istraživanje i rezervaciju usluga koje im je potrebno tijekom putovanja, već i zbog sve većih potreba igrača da se aktivno angažuju prema potencijalnim kupcima koristeći sve veći asortiman online marketinških alata.

Najbolja ilustracija kako je internet utjecao na turističku industriju u Bosni i Hercegovini bio je snažan rast kratkoročnih rentiranja tijekom perioda pregleda.

– Putni i turistički poslovi su sezonski za većinu igrača i aktivnosti tijekom niske sezone često određuju ukupan uspjeh. Tijekom perioda pregleda, raste broj posrednika specijaliziranih za pružanje pomoći igračima, naročito u smještaju, za dobijanje rezervacija tijekom niske sezone, kreiranje visokodiskontovanih paketa ponuđenih kao kuponi. Ova niša je postala veoma popularna tijekom perioda pregleda i u 2017. kuponski posrednici kao što su Citydeal, Ekupon i drugi bili su neophodni partneri kako za igrače, tako i za kompanije koje pružaju druge usluge vezane za putovanja i turizam i druge posrednike, navodi se.

Obećavajaća budućnost

Euromonitor zaključuje kako Bosna i Hercegovina kao turistička destinacija ima veliki potencijal da nastavi da se razvija iznad europskog prosjeka tijekom predviđenog perioda, posebno u smislu sljedećih trendova: kontinuirani interes za Bosnu i Hercegovinu od zemalja sa najbržim razvijajućim resursima širom svijeta, na Bliskom istoku, kontinuirani razvoj kratkoročnih rentiranja motiviranih snažnim performansama, poboljšanja u prometnoj infrastrukturi i prekograničnoj suradnji sa subjektima iz dobrorazvijenih turističkih destinacija kao što su Hrvatska obala, Crnogorska obala, rijeka Tara, Mokra Gora i Plitvička jezera.

Vezani članci

Leave a Reply