U Mostaru otvoren skup ‘Duhan u BiH – jučer, danas i sutra’

U Mostaru otvoren skup ‘Duhan u BiH – jučer, danas i sutra’

U povodu 65 godina utemeljenja Duhanskoga instituta Mostar i 90 godina duhanske pokusne službe u Bosni i Hercegovini u Mostaru je u ponedjeljak započeo dvodnevni znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ‘Duhan u Bosni i Hercegovini – jučer, danas i sutra’.

Otvarajući skup predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava spomenuti skup, kazao je kako je u zadnjih osam godina u BiH prepolovljena legalna trgovina duhana, odnosno duhanskih prerađevina.

“Mi enormno mnogo uvozimo duhana iz Europe i prodajemo ga ovdje kao nerezanog, tj. prodajemo ga u različitim oblicima,” kazao je Čović, dodavši kako se ta oblast žurno treba urediti.

“Siguran sam da se u tih osam godina nije pušilo manje, ni manje konzumirao duhan. Činjenica da se proizvodnja prepolovila govori da je netko popunio taj prostor na različite načine,” ocijenio je Čović.

Ustvrdio je kako brojke same za sebe govore kolika je moć industrije duhana i duhanskih prerađevina u svijetu i u kojoj su mjeri države zainteresirane za tu poljoprivrednu granu.

Smatra kako bi bilo važno dati odgovor na pitanje kako poljoprivredu vratiti u BiH, kao stratešku granu za život u ovoj zemlji, kazavši pri tome kako danas treba odgovoriti na pitanje – što u budućnosti saditi u Hercegovini jer je ona evidentno mjesto gdje će se živjeti od poljoprivrede.

“Naš europski put je sasvim izgledan. Koliko god mi bili nesposobni da ga uzmemo u svoje ruke, on će se dogoditi, željeli mi to ili ne željeli u idućih pet ili šest godina zajedno s ostalim zemljama u okruženju. Onda će ponovno doći regulativa koje će regulirati poljoprivredu na jedan svoj poseban način jer ona ima svoje posebno mjesto u EU,” kazao je Čović.

Ravnatelj Federalnoga agromediteranskoga zavoda Marko Ivanković kazao je kako se drži da je 1927. godina, kada je utemeljena duhanska pokusna stanica u Domanovićima, početak znanstveno-istraživačkog rada u duhanskom gospodarstvu BiH.

Ponovio je kako je duhan u BiH bio hraniteljica te glavna grana gospodarstva.

“Jučer i danas već znamo, a naš je cilj s ovim skupom odgovoriti na ovo sutra. Mislimo da ćemo kroz predavanja iskristalizirati kvalitetne zaključke i da struka ima odgovor. S obzirom na to da je duhan uvijek bio, ostao i bit će pitanje monopola, pitanje države, trebat će nam sinergijski odnos s vlašću u BiH kako bismo prije svega, hercegovački tip duhana revitalizirali,” naglasio je.

Govoreći o samom zavodu, Ivanković je naglasio kako je riječ o jednoj respektabilnoj ustanovi koja prati sve procese u poljoprivredi BiH i čiji su ciljevi postavljeni jako visoko, a jedan od njih je – postati jedna moderna europska institucije koja je na europskom putu BiH spremna prihvatiti pravnu stečevinu EU-a i implementirati je u BiH.

Na znanstveno stručnom skupu, na kojem sudjeluju eminentni stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, razgovara se o značenju Duhanskog instituta Mostar za duhan i poljoprivredu BiH, analizira stanje i perspektiva razvoja duhanske industrije u Crnoj Gori, proizvodnja duhana u Makedoniji, povijesni pregled uzgoja duhana u Dalmaciji, te o ekonomskim, tržišnim i tehnološkim aspektima nestanka proizvodnje duhana u BiH.

Na skupu su također dodijeljena i priznanja, plakete te zahvalnice za promociju Monografije 65 godina utemeljenja Duhanskog instituta Mostar i 90 godina duhanske pokusne službe u Bosni i Hercegovini.

Vezani članci

Leave a Reply