VIDEO/Bizaran fenomen: S kišom su s neba padale i ribe

VIDEO/Bizaran fenomen: S kišom su s neba padale i ribe

Kako javlja agencija Associated Press, dužnosnici civilne obrane u sjeveroistočnom Meksiku potvrdili su da je kiša, koja je ovih dana pala na obalne dijelove zemlje, sa sobom donijela nekoliko malih riba koje su ‘pale s neba’. Dogodilo se to u obalnom gradu Tampico.

Fotografije riba koje su pale s neba proširile su se ubrzo društvenim mrežama, ali nitko ne može provjeriti istinitost ove priče. Ipak, znanost smatra da je ovaj fenomen, iako vrlo rijedak, teoretski moguć.

https://www.youtube.com/watch?v=WABqwKjQM_c

Na otvorenom moru, a ponekad i na površini jako velikih jezera, stvaraju se pijavice, koje nisu rijetkost ni na Jadranu. Nastaju ispod olujnih oblaka kumulonimbusa, pri izrazito nestabilnoj atmosferi. Najčešće se javljaju iznad vodenih površina, ali mogu nastati i na kopnu. Iako traju kratko – tek desetak minuta, u središtu vrtloga vjetar može dostići i brzinu do 80 km/h. Kao i tornado i pijavice prati dizanje valova.

Jadranske pijavice
Donji dio pijavice sastoji se od usisane vode, a gornji od kapljica nastalih kondenzacijom pri dizanju vlažnog zraka. To znači da teoretski mogu u sebe ‘usisati’ manju ribu i podići ju u visinu, te ju baciti na kopno, ukoliko pijavica do njega dospije, što je ponekad slučaj.

Znatno jači tornado u Kansasu, kao što prikazuje video, razorio je u potpunosti ranč s kojeg je, prema riječima vlasnika, navodno podizao i krave, a u videu iz Dallasa, Tornado je prikolice tegljača nosio u zrak poput igrački. Godine 2011. u dva navrata u Americi je s neba palo na tisuće mrtvih ptica, a slično se dogodilo i u Italiji i još nekoliko zemalja. Budući da se pomor dogodio u siječnju, znanstvenici su pretpostavili da se katastrofa dogodila uslijed velikih hladnoća.

 

Vezani članci

Leave a Reply