Proizvodnja zdrave hrane šansa Srednjeg Podrinja

Proizvodnja zdrave hrane šansa Srednjeg Podrinja

Proizvodnja zdrave hrane, prije svega voća kao što su aronija i kupina, ali i sakupljanje šumskih plodova i njihova prerada, porodični je biznis za nekoliko desetina domaćinstava u Srednjem Podrinju.
S obzirom na nisku otkupnu cijenu svježeg voća, posebno kupine i maline, sve veći broj proizvođača odlučuje se na “finalizaciju” proizvoda.

Milan Đukić iz sela Boljevići kod Bratunca bavi se sakupljanjem i preradom gljiva i šipurka. Od ove djelatnosti, kaže, žive on i njegova porodica, ali i mnoga druga domaćinstva.

– Sve što proizvedemo prodamo. Naša porodica živi od toga – kaže Đukić.

Nenad Cvijetić sa suprugom i dva sina uzgaja aroniju. Sve količine domaćeg soka koje proizvedu prodaju bez problema.

Proizvodnja kupine i maline, ali prije svega prerada ovog voća, također bi, ističu proizvođači, mogla biti dobar porodični biznis.

– Naša proizvodnja je potpuna organska, u naše zasade nikad hemija nije ušla – kaže Đukić.

Ovi proizvođači kažu da postoji tržište za zdravu hranu, sokove i druge proizvode, ali da je potrebna pomoć vlasti u vidu boljih subvencija i pomoć pri nabavci suvremenih strojeva.

Vezani članci

Leave a Reply