Odžak bi mogao dobiti tri proizvodno-poslovne zone

Odžak bi mogao dobiti tri proizvodno-poslovne zone

Prostornim planom Općine Odžak za period od 2015. do 2035. godine predviđeno je formiranje tri proizvodno-poslovne zone, u blizini mosta koji se gradi, a koji će spojiti ovu općinu sa tržištem Evropske unije.
Nove zone, nazvane Svilaj 1, Svilaj 2 i Svilaj 3, koje će ukupno imati površinu od oko 100 hektara, nalaziće se oko graničnog prelaza.

Kako su za eKapiju objasnili iz Službe za gospodarstvo Općine Odžak, zone bi imale i regionalni karakter, jer planiraju da zaposle ne samo domaću radnu snagu, već i u onu iz Hrvatske.

U novim zonama investiralo bi se u prehrambenu, hemijsku industriju, metalopreradu, drvnu industriju, kao i u gradnju logističko-distributivnih centara.

– Jedna od ove tri zone mogla bi da bude i carinska zona, jer će UIO BiH ovde graditi carinski terminal. Zato će Općina u narednom periodu raditi Studiju izvodljivosti za ove zone, a nakon toga i detaljne regulacione planove – rekli su iz Općine Odžak.

Ova lokalna zajednica već ima nekoliko zona u kojima posluju preduzeća, a osim formiranja ove tri uz novi most, planirana je još jedna u naselju Novi Grad.

Vezani članci

Leave a Reply