Ovo je roba koja je oslobođena plaćanja uvoznih pristojbi

Ovo je roba koja je oslobođena plaćanja uvoznih pristojbi

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za neizravno oporezivanje, na sjednici je donijelo Odluku o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih pristojbi radi usklađivanja s odgovarajućim carinskim propisima Europske unije.

Odlukom se propisuju uvjeti i postupak ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih pristojbi pri puštanju robe u slobodan promet u skladu s članom 207. Zakona o carinskoj politici u BiH.

U tom smislu, od plaćanja pristojbi oslobađa se oprema koja je ulog strane osobe, osim putničkih vozila, automata za zabavu i igre na sreću. Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se i oprema za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove, odnosno osuvremenjivanje postojeće proizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost.

Od plaćanja uvoznih pristojbi oslobođena je i roba za vojne i policijske, kao i kazneno-popravne ustanove, koju u potpunosti financiraju donatori. Od uvoznih pristojbi se oslobađa i roba koja se uvozi u svrhu deminiranja, roba za projekte obnove i rekonstrukcije BiH, ako je projekt usvojilo Vijeće ministara BiH i u potpunosti ga financiraju strani donatori ili međunarodne banke za razvoj, a manjim dijelom se financira iz proračuna.

Oslobađa se i oprema namijenjena vatrogastvu i civilnoj zaštiti u svrhu zaštite i spašavanja, kao i imovina fizičke osobe ukoliko prenosi svoje uobičajeno prebivalište ili boravište iz druge države u BiH, kao i roba koju je naslijedilo u drugoj državi. Također se oslobađa i roba koja se uvozi povodom sklapanja braka – svadbena oprema, pokloni i predmeti domaćinstva koji pripadaju fizičkoj osobi koje se radi sklapanja braka preseljava iz druge države u BiH.

Istovremeno, plaćanja uvoznih pristojbi oslobođeni su školska oprema, obrazovni materijali te roba za potrebe određenih kategorija stanovništva, poput slijepih osoba, prilagođena za obrazovanje i njihov daljnji razvoj.

Također, Odlukom je propisano da putnik, u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, u osobnom prtljagu može prenijeti nekomercijalnu robu bez plaćanja uvoznih pristojbi, u vrijednosti do 600 KM, umjesto dosadašnjih 200 KM, čime se vrši usklađivanje s propisima u Europskoj uniji gdje iznosi 300 eura. Pri tome su jasno definirana količinska ograničenja za duhan i duhanske proizvode te alkohol i alkoholna pića, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vezani članci

Leave a Reply