Za povijest: Prvi hibridni taksi na ulicama Londona

Za povijest: Prvi hibridni taksi na ulicama Londona

Pola godine nakon što je predstavljena hibridna izvedba automobila koji je već godinama zaštitni znak Londona, prvi primjerak stigao je na ulice.

LEVC ili dulje London EV Company (LEVC) isporučio je prvi primjerak modela TX eCity Black Cab Davidu Harrisu, 46-godišnjem taksistu iz Londona. David je među prvima naručio ekološku izvedbu modela i uplatio depozit, a sada će i biti prvi koji će moći iskusiti korist novih tehnologija.

Očekuje se kako bi David sa ovim automobilom mjesečno mogao uštedjeti i do 600 GBP. Naime, TX je opremljen Li-Ion baterijom kapaciteta 31 kWh koja pokreće elektromotor snage 150 KS i osigurava autonomiju do 130 km. Pritom električni mod osigurava sprint do 100 km/h za 13,2 sekudnu, a maksimalna brzina je 128 km/h.

Nakon što se potroši sva električna energija u igru ulazi 1.5 trocilindraš od 82 KS, ne za pogon, već za punjenje baterija u generatorskom radu. U tom slučaju doseg raste na 606 km, a potrošnja je oko 1,3 l/100 km.

Na kraju recimo i kako je početna cijena ovog simpatičnog automobila sa šest sjedala 52.000 GBP bez davanja, ali i bez subvencije od čak 7.500 GBP. Postoje zainteresirani kupci i izvan granica Velike Britanije. Pogađate, određeni broj primjeraka rezervirali su norveški taksisti.

Vezani članci

Leave a Reply