Je li sjedenje na pilates lopti doista zdravija opcija? Čini se da i ne baš

Je li sjedenje na pilates lopti doista zdravija opcija? Čini se da i ne baš

Vjerujemo kako ste dosad puno puta čuli kako je sjedenje na pilates lopti zdravija alternativa od sjedenja na stolcu.

No, s vremenom su se pojavila neka istraživanja koja su otkrila kako sjedenje na lopti nije toliko zdravo kako se čini.

Analizirali smo argumente “za” i “protiv” sjedenja na lopti, posebno 8 sati dnevno u uredu, a vama ostavljamo da sami prosudite želite li to isprobati, ako dosad već niste.

Argumenti “za”

Sjedenjem na pilates lopti dolazi do povećane aktivacije mišića trupa, boljeg držanja i povećanja snage trbuha, a prateći pomake lopte, vaše tijelo stalno će mijenjati položaj i automatski nastojati zauzeti kvalitetan položaj za kralježnicu, što za posljedicu ima poboljšanje zdravlja kralježnice, ali i smanjivanje bolova. Tako su neka znanstvena istraživanja dokazala smanjenje bolova u donjem djelu leđa kod nekih ljudi, ali i poboljšanje osjećaja za ravnotežu, kao i brzine reakcije mišića koji se na lopti navikavaju reagirati pri svakoj promjeni položaja. Ovakvo sjedenje je i konstantna vježba za trbušne mišiće koji time jačaju, a ono i održava optimalni dotok krvi u sve dijelove tijela, za razliku od sjedenja na stolcu kod kojeg dolazi do slabljenja cirkulacije u određenim dijelovima tijela. Pilates lopta, kako su pokazala neka istraživanja, potiče i mršavljenje jer sjedenje na njoj troši kalorije i to oko 360 kalorija cijeli dan zbog micanja i mijenjanja položaja. Nadalje, neka su znanstvena istraživanja pokazala da ovu aktivnost ljudi smatraju zabavnom, što ih opušta i oslobađa od stresa.

Argumenti “protiv”

Jedna od glavnih primjedbi na račun sjedenja na lopti jest nedostatak stabilnosti te potpore za ruke i leđa, zbog čega dugo sjedenje na njoj može uzrokovati umor, ali i ozbiljnije probleme kralježnice i leđa. Drugim riječima, nepravilno držanje na lopti i stolcu jest nepovoljno za vašu kralježnicu. A osim što također možete nepravilno sjediti na njoj, možete i lako umoriti mišiće, zbog čega dolazi do boli i preopterećenja istih, jer tada više ne vodite računa o tome kako sjedite na njoj. Jedno od novijih istraživanja pokazalo je i kako nema značajne razlike u aktivaciji mišićnog trupa te poboljšanju držanja kod sjedenja na lopti i stolcu. Drugim riječima, dio stručnjaka smatra kako se nepravilno držanje ne može ispraviti zamjenom stolca za pilates loptu. Za to su definitivno potrebne vježbe istezanja, fleksibilnosti i snage. Ne smijemo zaboraviti spomenuti niti problem sigurnosti, jer je samo trenutak nepažnje dovoljan za pad, prenosi portal Live Strong.

Vezani članci

Leave a Reply