WordPress CMS pokreće 30% svih stranica na webu

WordPress CMS pokreće 30% svih stranica na webu

Kompanija Automattic ima dosta razloga za slavlje, jer je objavljeno da kompanijin WordPress CMS (content management system) sada pokreće 30 procenata svih stranica na webu. WordPress je besplatna open-source platforma, za upravljanje online sadržajem, a bazirana je na PHP-u i MySQL-u.

Podatke o prisutnosti WordPres platforme je objavila kompanija Q-Success, koja je analizirala 10 milijuna stranica rangiranih na Alexi. Objavljeno je i da WordPress čini 60 posto CMS tržišta.

WordPress je već neko vrijeme vodeća platforma, za kojom kaskaju sistemi kao što su Joomla, Drupal, Magento, Shopify, Google-ov Blogger i Squarespace. Ovo je svakako lijepa vest za zajednicu developpera koji kreiraju pluginove i teme za open-source CMS, kao i za web hosting provajdere koji nude WordPress pakete, ali i dizajnere koji nude WordPress-bazirane stranice  i teme.

WordPress je ostvario mnogo od kada je prvi put predstavljen 2003. godine. Servis je dostupan u dvije verzije: besplatni sa samostalnim hostingom i hostovana opcija na Automatticovom WordPress.com stranici, koja nudi i dodatne servise i podršku.

Vezani članci

Leave a Reply