Amal i George Clooney uz brojna poznata lica na povijesnom prosvjedu

Amal i George Clooney uz brojna poznata lica na povijesnom prosvjedu

U Washingtonu su nastupili Miley Cyrus, Ariana Grande, Demi Lovato, Common i brojni drugi glazbenici kako bi odali počast učenicima koji su stradali u pucnjavi u Parklandu na Floridi, gdje je 14. veljače ove godine njih 17 izgubilo živote. U povorcima na prosvjedima organiziranima u svim većim američkim gradovima, našla su se i brojna poznata lica, dok ih se najveći broj okupio u Washingtonu, a skup se održavao uz geslo: ‘Nikad više!’.

Na prosvjedu u Washingtonu bila je i unuka Martina Luthera Kinga, devetogodišnja Yolanda Renee King, koja je i sama uputila snažan poziv protiv vatrenog oružja.

Nadahnuvši se slavnim govorom svog djeda, Yolanda Renee King je rekla: ‘U snu koji ja sanjam, previše je previše. U ovom svijetu ne bi trebalo biti oružja. Prenesite poruku, čujete li? Diljem čitave zemlje. Bit ćemo velik naraštaj’.

George i Amal Clooney nedavno su u ime svojih blizanca donirali pola milijuna dolara organizatorima prosvjeda, a i sami su se pridružili prosvjednicima u glavnom američkom gradu. Osim bračnog para Clooney, po pola milijuna dolara donirali su još i Oprah Winfrey i Steven Spielberg.

Miley Cyrus u Washingtonu je izvela pjesmu ‘The Climb’ držeći znak na kojem je pisalo ‘Nikad više’, dok je pjevačica Jennifer Hudson zatvorila prosvjed otpjevavši pjesmu Boba Dylana ‘The Times They Are A-Changin’ u gospel verziji.

Hudson je i sama izgubila majku, brata i nećaka u pucnjavi 2008, a zajedno s učenicima iz škole Stoneman Douglas glasno je zahtijevala promjene.

Legendarni član The Beatlesa Paul McCartney pridružio se prosvjedu i tom je prigodom progovorio o tome kako je i sam, zbog vatrenog oružja, izgubio najboljeg prijatelja Johna Lennona. ‘Jedan od mojih najboljih prijatelja ubijen je iz vatrenog oružja upravo ovdje u blizini, stoga mi je važno ne samo prosvjedovati danas već i odmah sutra poduzeti nešto’, rekao je McCartney.

Lennon je ubijen u New Yorku prije 37 godina dok je šetao sa svojom suprugom Yoko Ono.

Na prosvjedu u los Angelesu, komičarka i glumica Amy Schumer, velika zagovornica kontrole vatrenog oružja preklinjala je zakonodavce da zaštite djecu od oružja.

‘Ljude poput mene nazivaju holivudskim liberalima, kao da mi imamo neke koristi od toga’, rekla je Schumer naglasivši kako svi koji se zalažu za kontrolu vatrenog oružja odmah postaju mete. Priznala je da ja je zbog toga i sama izgubila puno obožavatelja, ali i da ne neće prestati govoriti jer je njezin posao da djeca sačuvaju živote.

‘Vidite ovo, političari? Možete zaraditi malo manje novca i pogledati se u ogledalo bez da vidite mrlje od krvi na svojim ruakma’, poručila je Schumer.

Vezani članci

Leave a Reply