BiH izvezla 12 posto više mlijeka i mliječnih prerađevina nego godinu ranije

BiH izvezla 12 posto više mlijeka i mliječnih prerađevina nego godinu ranije

Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH u 2017. iznosio je 76 milijuna KM i veći je za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, ističe direktorica Odjela gospodarstva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

Istovremeno, uvoz je iznosio 142 milijuna KM i manji je za oko 13,5 posto u odnosu na 2016. godinu, kaže Lalović u intervjuu Srni.  “Za mlijeko i mliječne prerađevine karakterističan je blagi povratak na tržište EU, prvenstveno u Hrvatsku, što je dovelo do blagog povećanja pokrivenosti uvoza izvozom u ovom sektoru. Tijekom 2016. godine on je iznosio 61 posto, a u 2015. 48 posto”, napominje Lalović i navodi da su zemlje Cefte prošle godine bile vodeće izvozno tržište za ovaj sektor.

Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH u EU prošle godine bio je veći za 24 posto u odnosu na 2015. godinu, ali još uvijek deset posto ispod razine izvoza zabilježenog u 2012., kada je Hrvatska bila glavno izvozno tržište (prije ulaska u EU).  Kada je riječ o strukturi izvoza, Lalović navodi da je ona i dalje prilično negativna, jer se više od tri četvrtine izvoza u 2017. godini odnosi na proizvode s niskom dodatom vrijednošću (mlijeko i pavlaka).

“Fermentirani mliječni proizvodi, uključujući jogurt, mlaćenicu i surutku, čine 11 posto ukupnog izvoza, zatim sir devet posto, te maslac dva posto”, precizira Lalović.  Promatrajući pojedinačne zemlje partnere, prema njezinim riječima, Crna Gora i dalje drži prvo mjesto kao izvozno tržište – 32 posto ili 24 milijuna KM od ukupnog izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u prošloj godini.

Ona je istaknula da je Hrvatska, zbog značajnog rasta u 2017. godini, sada drugo najvažnije tržište, s izvozom od 16 milijuna KM ili 21 posto od ukupnog izvoza, što je oko dva puta više više nego u 2016., te dodala da slijede Makedonija, Kosovo, pa Srbija.

Kada je riječ o strukturi uvoza, dominira sir sa 52 posto, potom mlijeko i pavlaka 20 posto, jogurt i kefir 18 posto, a maslac i namazi deset posto.  Lalović navodi da, za razliku od izvoza koji se najviše ostvaruje sa zemljama Cefte, tržišta s kojih BiH najviše uvozi proizvode mliječne industrije jesu Njemačka, Hrvatska, Slovenija, pa Srbija.  Analiza strukture mliječnih proizvoda koji su izvezeni 2017. godine pokazuje da je oko 90 posto izvoza bazirano na tekućim mliječnim proizvodima koji imaju ograničenu mogućnost izvoza, zbog roka trajanja i cijene prijevoza.

Lalović naglašava da je potrebno da se proizvođači što više okreću ka proizvodnji dugotrajnih namirnica, u koje je uložen veći stupanj obrade i koje imaju veću tržišnu cijenu, a za tako nešto potrebna su značajna ulaganja u proces proizvodnje.

“Pravci mljekarske industrije BiH, uz neophodnu pomoć nadležnih institucija, u budućnosti bi trebali ići u smjeru proširivanje palete proizvoda, nalaženja novih izvoznih tržišta, jačanje brendiranja, te bolje promocije proizvoda kako na domaćem tako i inozemnom tržištu”, kaže Lalović za Srnu.

Vezani članci

Leave a Reply