Dnevne navike koje vam pomažu u topljenju kilograma

Dnevne navike koje vam pomažu u topljenju kilograma

Gubitak težine ne događa se preko noći.

Ono je rezultat puno dobrih i kvalitetnih odluka vezanih uz redovitu tjelovježbu i zdravu prehranu kojih se često nije lako držati no morate izdržati jer vaš je cilj itekako vrijedan toga.

A ako ste trenutno u fazi mršavljenja ili održavanja postojeće linije, imajte na umu ovih nekoliko dnevnih navika uz koje će to biti puno lakši posao.

1. Uključite proteine, vlakna i zdrave masti u svaki svoj obrok

To je sveto trojstvo svake zdrave prehrane jer ćete se nakon takvog obroka osjećati sito i zadovoljno te ćete stabilizirati razinu šećera u krvi.

2. Uključite povrće u svaki obrok

Jedenje povrća jedan je od najboljih načina za izgubiti težinu jer su ove namirnice siromašne u kalorijama te ugljikohidratima, a pune vlakana čime hrane glad, piše PopSugar.

3. Isplanirajte svaki svoj obrok unaprijed

Najzdraviji način prehrane uključuje kuhanje svježih namirnica koje možete pripremiti i čitav tjedan unaprijed. Isplanirajte obroke i međuobroke kako ne biste posegnuli za lošim namirnicama tijekom napada gladi, a pritom ćete i uštedjeti.

4. Budite aktivni svakoga dana

Ne kažemo da morate naporno vježbati svaki dan jer i vaše tijelo treba odmor. No odredite si da svakoga dana budete aktivni barem sat vremena pa iako to značilo laganu šetnju prije ili nakon posla. Sjedilački način života ne donosi puno toga dobroga za vas i vaše zdravlje pa je aktivnost itekako potrebna. Trening uključite u svoj raspored barem 3 puta tjedno.

5. Spavajte dovoljno

Osim što tako jačate imunološki sustav, sprječavate stres, nemir, živčanost te prejedanje i posezanje za lošim namirnicama. Također, kada ne spavate dovoljno, u tijelu skladištite više masnoća jer i više jedete.

6. Pijte dovoljno vode

Dehidracija je jedan od najvećih neprijatelja vašeg zdravlja, ali i ljepote. Također, brojna su istraživanja potvrdila kako ispijanje vode prije obroka pomaže u kontroliranju porcija te tome da se brže osjećamo siti. Voda može i ubrzati vaš metabolizam te smanjiti želju za slatkim napicima.

7. Zagrizite ili popijte nešto “loše” svaki dan

Nemojte potpuno odustati od nezdrave hrane i pića jer to je nerealni cilj pa ćete brzo odustati i osjećati se još lošije nego da ste uzeli griz omiljene čokolade. Ako većinu vremena pazite što konzumirate, mala poslastica neće biti nikakav problem.

8. Neka ručak bude vaš najveći obrok

Konzumiranje više kalorija za vrijeme ručka osigurava vam dovoljno vremena za sagorijevanje istih. Mislite na ručak kao na obrok u kojem ćete pojesti 40 posto ukupnih dnevnih kalorija.

9. Jedite dok niste 80 posto puni

Umjesto da odložite vilicu i nož tek kada vam je tanjur u potpunosti prazan, jedite polako i obraćajte pozornost na to kako se vaš trbuh osjeća nakon svakog zalogaja kako biste naučili prestati kada ste zadovoljni, ali ne prejedeni.

Vezani članci

Leave a Reply