I to je moguće, ali samo u Americi: Zbog smanjene potražnje prekid proizvodnje Passata

I to je moguće, ali samo u Americi: Zbog smanjene potražnje prekid proizvodnje Passata

VW Passat je najprodavaniji model D segmenta u Europi i najprodavanija limuzina na hrvatskom tržištu, no u Americi zastarjela izvedba teško nalazi put do kupaca.

Tzv. američki Passat ili NMS (New Midsize Sedan) proizvodi se u više manje neizmijenjenom izdanju još od 2011. Za razliku od europske izvedbe koja je usvojila MQB platformu, američka se još premišlja. I to usprkos činjenici da tvornica u Chattanoogi proizvodi modernog Atlasa i Tiguana.

Od pomoći nije bio ni ušminkani Passat GT pa će Volkswagen ovog proljeća na barem dva tjedna zaustaviti proizvodnu traku s koje silaze Passati, javlja Times Free Press. Prvi prekid je planiran već za ovaj mjesec, od 26. do 29. travnja, a potom će strojevi stati i od 2. do 4. travnja. Svih 3450 radnika ostat će zaposleno, pogotovo jer se očekuje daljnji rast potražnje za Atlasom, SUV modelom sa sedam sjedala.

Tijekom veljače Volkswagen je prodao svega 3036 Passata, što je pad veći od 50% u odnosu na isto razdoblje lani. Istovremeno je prodaja Atlasa skočila 10% na 4766 primjeraka, a prodano je i 7486 Tiguana.

U Volkswagenu nisu previše zabrinuti ovom situacijom, čak ju i smatraju očekivanom. “Nije tajna da se tržište prebacilo s limuzina na obiteljske SUV-ove”, rekao je Keith King, glasnogovornik tvornice. I doista, udio limuzina na tržištu novih automobila je pao na oko 35% prošle godine.

Kad je pak u pitanju američki Passat, nova generacija očekuje se dogodine.

Vezani članci

Leave a Reply