Što donose stambeni krediti za mlade?

Što donose stambeni krediti za mlade?

Kako zadržati mlade u Bosni i Hercegovini – veliko je pitanje. Jedan od načina Vlada Federacije BiH vidi u rješenju njihovog stambenog pitanja.

Jedina komercijalna banka u većinski državnom vlasništvu Union banka počela je aktivnosti na plasmanu kredita za mlade za koje je polovinu novca osigurala Vlada Federacije, prenosi Indikator, pozivajući se na Federalnu TV.

Ukupan fond iznosi 20 milijuna KM, a kredite će moći dobiti osobe do 40 godina starosti, bez obzira na to da li su u braku ili samci, i to po nešto povoljnijoj kamatnoj stopi od 2,99%. Maksimalan rok otplate kredita je 20 godina, a maksimalan iznos 150.000 KM, što ovisi od kreditne sposobnosti tražitelja.

Procedura odobravanja kredita ne razlikuje se od mase ostalih na tržištu. Međutim, kamata je nešto niža – 2,99 %, fiksna je, a mlađi od 35 godina neće plaćati ni troškove obrade kredita, dok će oni za ostale iznositi 0,5 %.

– Do 10 % odnosno do 10.000 KM može biti isplaćeno gotovinski za popratne troškove. Ova kreditna linija jeste ograničena iznosom i moguće je da u nekom periodu budemo imali veliki broj zahtjeva nakon čega će biti utrošena kompletna sredstva ove kreditne linije – kaže Edis Ražanica, direktor Sektora za poslovanje s klijentima Union banke.

U Federalnoj vladi se nadaju da će ovaj oblik finansiranja stambenog zbrinjavanja mladih postati praksa. Kreditna linija je specifična i po tome što je 10 milijuna KM, koje daje Vlada, ustvari kredit Union banci, čiji je većinski vlasnik, koji joj banka treba vratiti u roku od 20 godina po kamatnoj stopi od 0,10 %.

Vezani članci

Leave a Reply