Što trebate znati ako trenirate rano ujutro?

Što trebate znati ako trenirate rano ujutro?

Mnogi su primorani odraditi svoj trening rano ujutro budući da je to jedini dio dana kada imaju vremena, a nekima to vrijeme više odgovara jer se osjećaju dobro ostatak dana. Kada se govori o zdravom načinu života, često se forsira ranojutarnji trening, međutim to baš i nije idealno vrijeme za tjelovježbu, barem ne za onu intenzivnijeg tipa. Ako nemate izbora i jedino tada možete trenirati, morate znati kako se adekvatno pripremiti za intenzivne fizičke aktivnosti.

Istraživanja pokazuju kako je naše tijelo spremno izvoditi fizičke aktivnosti na optimalnoj razini tek 3 sata nakon buđenja, prije toga ono jednostavno nije dovoljno zagrijano – mišići i zglobovi nisu još spremni za rad u većoj brzini. Ako trenirate u 7 ujutro, sigurno se nećete buditi u 4, ali probudite se barem jedan sat ranije, istuširajte se prilično toplom vodom i zagrijavanje za trening bi trebalo trajati dvostruko duže; posvetite više vremena kardio aktivnostima za zagrijavanje i napravite više zagrijavajućih serija, a stimulans poput kofeina može pomoći cijelom procesu zagrijavanja. Ovime ćete nadoknaditi vrijeme potrebno za zagrijavanje i spremni ste za trening.

Još je jedna otežavajuća okolnost kod treninga rano ujutro zbog koje možda i nećete napraviti dobar trening, a to je razina glukoze u krvi. Razina šećera u krvi je uglavnom vrlo niska rano ujutro i većina ljudi tada neće moći odraditi kvalitetan trening. U tom slučaju bilo bi dobro pojesti nešto prije same aktivnosti. Idealan obrok trebao bi sadržavati proteine i ugljikohidrate što se pokazalo najboljom kombinacijom kada je u pitanju izvedba na treningu i kasniji anabolički učinak. Ali tada nastaje novi problem, a to je velika količina hrane koja nekome opet može smetati pri izvedbi na treningu. Budući da nije potrebno puno hrane kako biste podigli razinu glukoze na normalnu razinu nakon buđenja, idealno bi bilo konzumirati malo ugljikohidrata s ponešto proteina u tekućem obliku kako bi nutrijenti brzo došli u krvotok i kako biste izbjegli veliku količinu krute hrane koja može smetati za vrijeme treninga. Takav mali tekući obrok može biti kombinacija voća i suplementa proteina (whey protein), ili pak čaša malomasnog mlijeka.

Ukoliko se vaš ranojutarnji trening odnosi na vježbe istezanja i razgibavanja, lagano trčanje ili bicikliranje, neće vam predstavljati problem to što vježbate vrlo brzo nakon ustajanja. Ali ako trenirate intenzivnije, radite vježbe snage ili trenirate u intervalima visokog intenziteta, vrlo je važno
obratiti pozornost na to da pripremite tijelo na fizičke aktivnosti na koje ono još nije spremno prvih nekoliko sati nakon buđenja. S vremenom organizam se privikne na intenzivne ranojutarnje aktivnosti i takav ritam, ali važno je znati pravilno se zagrijati i pripremiti za trening.

Vezani članci

Leave a Reply